Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut fiyatları yüzde 22 düşebilir

Amerikan Merkez Bankası (Fed) ve diğer merkez bankalarının Covid-19 salgınının yarattığı krizin toparlanması için sağladıkları desteği geri çekmiştir. IMF, desteğin geri çekilmesi nedeniyle küresel hisse senedi fiyatlarında ve konut değerlerinde ani ve keskin düşüş riski olduğunu belirtmiştir. IMF 6 aylık Finansal İstikrar Raporu’nda para politikasının ekonomik toparlanmayı zorlayabilecek durumlara neden olduğunu belirtmiştir.

Söz konusu raporda hisse senedi piyasasındaki uyumsuzlukların son 18 ayda yaygınlaştığı belirtilmiştir. Ayrıca; “Ekonomik görünümün ani biçimde yeniden değerlendirilmesi veya beklenmeyen politika değişiklikleri durumunda fiyatlar önemli ölçüde düşebilir.” açıkları yapılmıştır.

Konut fiyatları yüzde 22 düşebilir

Konut fiyatları raporunda aşağı yönlü risklerin önemli göründüğü ifade edilmiştir. Ayrıca; “En kötü durumda, gelecekteki 3 yıl içinde konut fiyatlarındaki düşüşün gelişmiş ekonomilerde yaklaşık yüzde 14 olacağı düşünülmektedir. Ayrıca gelişmekte olan piyasalarda yüzde 22 olacağı tahmin edilmektedir.” ifadelerine değilmiştir. IMF Para ve Sermaye Piyasaları Departmanı direktörü Tobias Adrian; “Şoklar merkez bankaları kaynaklı olabilir. Zira önceden tahmin edilenden daha hızlı sıkılaşıyorlar.” şeklinde konuşmuştur.

Ayrıca Adrian; “Oldukça büyük bir satış görebileceğimizden kuşkulanıyoruz.” demiştir. Bunun yanı sıra IMF ve birçok merkez bankasının “geçici enflasyon” tezi konusunda hemfikir olduğunu söylemiştir. Fakat bu tahminin etrafında belirsizlik olduğunu da değinmiştir. Adrian, merkez bankalarının hesabını karmaşıklaştıran durumun “daha önce gördüğümüz hiçbir şeye benzemeyen” enflasyon baskılarından kaynaklandığını söylemiştir.

Kripto Para Piyasalarında Riskler Arttı

Uluslararası Para Fonu (IMF) raporunda kripto paralara ilişkin tahlillere de yer verilmiştir. Raporda; “Kripto varlık piyasası 2 trilyon doları aşmıştır. Ancak küresel hisse senedi ve tahvil piyasalarıyla karşılaştırıldığında hâlâ küçük durumdadır. Ayrıca dünya finansal sisteminin genel istikrarı için henüz bir risk oluşturmuyor.” denilmiştir. Kripto para piyasalarında risklerin devam ettiği belirten IMF, sabit coinler için düzenleme ihtiyacı olduğunu söylemiştir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız...

Exit mobile version