Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut fiyatlarında Ankara zam şampiyonu oldu

Konut fiyatlarında artış yakalayan il ve ilçeler Endeksa tarafından sıralandı. Yapılan incelemede Ankara ilinin Ayaş ilçesi zam şampiyonu oldu.

Konut fiyatlarında artış devam ediyor

Endeksa tarafından yapılan incelemede, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa’da yer alan konut fiyatlarında yaşanan artış öne çıktı. En yüksek artış yakalayan Ankara ili olurken, Ayaş ilçesinde yüzde 46 oranlı zam kaydedildi. İstanbul’da en yüksek artışın yaşandığı ilçe ise Beykoz oldu. Yapılan incelemede Beykoz’da konutlara gelen zamlar yüzde 28,2 oranını yakaladı.

İzmir’in Bayındır ilçesinde konut fiyatları yüzde 34,8’lik bir artış yaşamıştır. Antalya’da ise bu oran yüzde 25,5 ile Manavgat’ta görüldü. Son olarak Bursa’da yaşanan fiyat artışının Orhangazi’yi öne çıkardığı aktarılırken, bu artışın yüzde 11 olduğu kayıtlara geçti.

Konut satışları yeniden artış yakaladı

Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, Türkiye genelinde konut satış fiyatlarının 2017 yılının son çeyreğinde artış yakaladığını söylüyor. 2019 yılında yeniden düşüşe geçen rakamların, 2019 yılının son çeyreğinden itibaren yeniden arttığı görüldü. İstanbul verilerine bakıldığında son bir yılda öne çıkan ilçe Beykoz oldu. Yüzde 28,2’lik artışın yaşandığı Beykoz’da Nisan 2019 tarihine ait ortalama metrekare fiyatı 6 bin 354 TL iken, bu fiyat 2020 yılı itibariyle 8 bin 143 TL’ye fırladı.

Beykoz’un ardından zam şampiyonu olan Eyüpsultan (Göktürk) ilçesinde geçtiğimiz yıl metrekare birim fiyatı 6 bin 751 TL’ydi. Ancak bu fiyat aralığı 2020 yılı itibariyle 8 bin 639 TL’ye yükseldi.

Beykoz aidat ödemelerinde birinci oldu

Metrekare birim fiyatının yükselmesinin ardından ilçe genelinde konut fiyatları artış yakaladı. Geçtiğimiz ay yapılan incelemede aidatın en yüksek geldiği İstanbul ilçesi Beykoz’da vatandaşlar 526 lira aidat ödemek zorunda kalıyor. Vatandaşların yoğunlukla şikâyet ettiği ancak herhangi bir geri dönüşün alınamadığı görülürken, arsaların büyük şirketlere satılması büyük problem olarak ortaya çıkmıştır. Ülke genelinde 1 milyar 133 milyon lira aidat ödemesinden, en fazla konut aidatı ödeyen İstanbullular oluyor.

Toplam 1 milyar 133 milyon liranın yalnızca 700 milyon gibi büyük bir rakamı İstanbul’da ödemekte. En yüksek aidat ödemesine tabi tutulan ilçelerin başında yine Beykoz geliyor. Beykoz’u takip eden diğer ilçeler ise Sarıyer, Esenyurt, Kadıköy, Küçükçekmece ve Bağcılar oldu.