Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut fiyatlarında yüzde 100 artış gerçekleşecek

Konut fiyatlarında yüzde 100 artış inşaat maliyetlerinden meydana gelen artışlar sonucunda gerçekleşmiştir. Bu yansımada yükseltmeye yönelik bir yansıma olduğu açıklanmıştır. İnşaat sektörü temsilcileri vatandaşlarını konut satın almak için 30 yıl gibi bir süre çalışmak zorunda kalabilecekleri belirtmiştir. Bu sürenin fazlalığı ev satın alacakları korkutulmuş. Bu açıklamanın ardından konut satışlarındaki artış oldukça fazla gelmiştir.

Konut Satışlarındaki Artış Nedenleri

Türkiye büyüme ve istihdam konusunda stratejik bir sektöre olan inşaat sektörü zor bir süreç yaşamaktadır. Bunun nedeni pandemi dolayısıyla biraz daha geri planda kalması ve malzemelerin fiyatlarındaki artıştan kaynaklıdır. Mart ayında TÜİK’in rakamlarına göre bu İnşaat maliyetlerinin %30 31,97 oranında yükselme meydana geldiği ortaya çıkmıştır. Ancak inşaat sektöründe de yapılan bir araştırmaya göre İnşaat maliyetlerinin yükselişi %145’i bulmuştur. Bu maliyetin artışından dolayı konut fiyatları artmış vaziyettedir. Kamu projeleri yapan firmalar iflas etme endişesi yaşamaya başlamıştır.

Konut Fiyatlarında yüzde 100 Artış Nedeniyle Kamu Müteahhitleri İflas Edebilir

Türkiye’deki inşaat sektöründe malzeme fiyatlarındaki artış dolayısıyla konut fiyatları da artmış vaziyettedir. Bu konu ile ilgili İMKON başkanı Tahir Tellioğlu bir açıklama yapmıştır. İnşaat maliyetlerindeki artışlar çok büyük bir sorun haline geldiğini söylemiştir. Kredi faizlerindeki artış demir ve çimento fiyatlarını da etkilediğini söylemiştir. Müteahhitlerin önceden daha ucuz bir kredi temin edemediklerini ancak şimdi ise kurda da belirli dalgaların yaşandığını söylemiştir. Bu nedenle kamu müteahhitlerinin yüzde 20’si iflas eşiğine gelebilir.

Konut fiyatlarında yüzde 100 Artış Ev Satın Almak İçin 30 Yıl Çalışmayı Gerektirecek

Konut fiyatlarındaki artış dolayısıyla ev satın alacaklarının içine korku düşmüştür. Bu konu ile ilgili Özyurtlar İnşaat’ın kurucusu olan Tamer Özyurt bir değerlendirme yapmıştır. Türkiye’nin adeta 1970 yıllara döndüğünü söylemiştir. İnsanların maddi imkanları ev sahip olabilmeleri için 30 yıl çalışması gerekiyor. Bu oldukça kötü bir durum faiz artışı ve kur dalgalanmaları ile inşaat maliyetleri %100 artmış vaziyette. Şu anda yerli alıcı için konut kredisinin faizleri yüzde sıfıra daha indirirsiniz satın alma imkânı mümkün değildir. Çünkü insanların ellerindeki konut satın almak için bir peşinatları kalmadı ifadelerini kullanarak bir açıklamada bulunmuştur.

Genel olarak inşaat sektöründeki bu ani artık dolayısı ile konuşsa salacaklar genellikle vaz geçmektedir. Bu nedenle %100 artış ev satın alacakları ciddi manada korkutmuş vaziyettedir.

Daha fazla güncel haberi için tıklayınız…

Exit mobile version