Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut hesabı açmak isteyenler nasıl bir yol izlemeli?

Konut hesabı açmak isteyenlere bir diğer müjde devlet tarafından getirildi. Konut hesabı üzerindeki birikimlerde yüzde 25 civarında destek uygulamaya sokuldu.

Konut hesabı nedir, nasıl açılır?

Konut hesabı, kişilerce uzun vadeli birikimleri kolaylaştırmaya yarayan ve gerekli şartların oluşturulmasıyla birlikte devlet katkısının sağlandığı tasarrufa yönelik bir teşvik çalışmasıdır. Devlet tarafından yapılan uygulamanın esas amacı, yurt içinde ilk ve tek konut satın alımlarını desteklemektir. Yakın zamanda pandemi sonrası normalleşen Türkiye’nin ekonomik anlamda kalkınması için gerçekleştirilen düşük faizli konut kredileriyle birlikte yeni bir girişim daha ortaya çıktı. Konut hesabında ev birikimi yapan vatandaşa destek veren devlet, bu desteği 25 bin TL’den 29 bin TL’ye yükseltmiştir.

Ev alımında devlet desteği öne çıktı

Konut hesabı üzerinde birikim yapanları sevindiren en büyük gelişme yine devlet sayesinde oldu. Katkının giderek büyüdüğü belirtilirken, 5 yıl birikim yapan kişiler ilk evini aldığında bu evi 30 bin liradan alabilecektir. 5 yıl veya daha uzun süreli birikim yapan kişiler ise 121 bin 334 lira gibi bir birikime sahip olduysa, ev aldığı vakit 30 bin 333 lira katkıya sahip olacaktır.

Banka üzerinde birikim yapan kişilerin 3-5 yıl arasındaki birikimlerini düzenli bir şekilde yaptığı süreçte; ilk evini almak isteyen kişiler yüzde 22.58’lik yeni hesaplama üzerinden destek alacaktır. Hesaba göre aylık ödemede alt sınır 475, 28 lira olarak belirlenmiş, üst sınır ise 4 bin 758 liraya çıkmıştır.

Hesap açılışında bir defada yatırılabilecek azami tutar ise 57 bin 96 liraya yükseltildi. Devlet katkısında eski tavan fiyat 24 bin 746 lirayken, bu rakam 30 bin 333 liraya çıkacak. 5 yıl veya üzeri süreçte 121 bin 334 lira para biriktirmeyi başaran kişiler, ev almak istediği zaman devlet katkısını 30 bin 333 liradan alabilecek.

Devlet hibe desteğine devam ediyor

TOKİ fırsatlarının devam ettiği süreçte bu kampanyalara katılmak istemeyen vatandaşlar için yeni fırsatlar da bulunuyor. Devletin hibe desteği olarak sunduğu konut hesabı uygulaması üzerinden fırsatları değerlendirenlere katılım sağlanabilir. Bu süreçte ise konut hesabına 30 bin TL’yi aşan hibe desteği verilir.

Devlet katkısı nedir, nasıl hesaplanır?

3 yıl süreyle ödemelerini aksatmayan ve düzenli bir şekilde yerine getiren kişiler, konut alımından itibaren altı ay içerisinde banka şubesine giderek, tapu ile başvuruda bulunmalıdır. İlk on iş gününü kapsayan sürede bankalar bu isteği Bakanlığa iletmektedir. Bakanlık tarafından yapılan incelemede Devlet Katkısı tutarı kişinin hesabına aktarılır.

Bu katkı için hesaplama yapmak isteyenler, konut edinim tarihindeki birikim esasının alındığını unutmamalı. Konut hesabına yapılan düzenli ödemelerin süresine göre yapılan hesaplamalar, kişilerin düzenine göre değişir. Ziraat Bankası’nda geçerli olan devlet katkısı düzenli ödeme süreleri şunlardır;

  • 36 ila 47 ay arasında olanlar, hesaptaki birikim tutarının yüzde 15’ini alabilir. Bu nedenle ödenecek tutar 16 bin 313 TL’dir.
  • 48 ila 59 ay arasında olanlar, hesaptaki birikim tutarının yüzde 18’ini alabilir. Bu nedenle ödenecek tutar 17 bin 568 TL’dir.
  • 60 ay ve üzeri olanlar, hesaptaki birikim tutarının yüzde 25’ini alabilir. Bu nedenle ödenecek tutar 30 bin 323 TL’dir.

Konut hesabı açılış ücreti ne kadar?

Yine Ziraat Bankası’nda geçerli olan ücretlere göre;

  • Aylık ödemelere ilişkin alt sınır 388 TL olarak belirlenmiş ve üst sınır 3 bin 881 TL olmuştur.
  • Üç aylık ödemelere ilişkin alt sınır 1.164 TL olarak belirlenmiş ve üst sınır 11 bin 644 TL olmuştur.

Açılış sırasında bir defa olmak üzere azami yatırılacak miktar 46 bin 579 TL’dir. Yatırılan bu tutarın her yıl bir önceki yıla göre 213 sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamınca tespit ve ilan edilen yeni orana göre arttırılır.