Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Konut ihtiyacında stoklar erimek üzere

Konut ihtiyacında yaşanan duraksama tekrar harekete geçerek canlılık kazanacak. Sektörün öncüleri tarafından gayrimenkulde son yıllarda yaşanan düşüşü ve yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığının etkilediği olumsuz gelişmelere karşı müjdeli haberi duyurdu. Buna göre, beklenen ihtiyaç giderek artacak ve yaşanan duraksamaya canlılık kazandırılacak.

Altın İnşaat yeni projelere imza atıyor

Sektör öncüleri tarafından yapılan açıklamaya göre, konut ihtiyacında gözle görülür bir artış yaşanacak. Bunların en önemlisi genç nüfusun önde gelmesi olarak görülürken, bir diğer nedenler ise boşanmalar ve göç olayları.

2015 yılından itibaren faaliyet hayatına devam eden, Bursa merkezli inşaat sektörü Makaza Altın İnşaat, sektöre dair olumlu gelişmeleri şimdiden duyurdu. 5 yılı göz açıp kapatıncaya kadar geride bırakan firma, birçok başarılı projeye imza attı. Süreç karşısında ilerlemeye devam eden Altın İnşaat, yeni projelerin çok yakında olacağının haberini verdi.

Gold Life Bulvar Projesi’nde satışları sürdüren firma, Bursa Hasanağa ve Kayapa bölgelerinde konut projelerine imza atmış ve 255 daire ile 6 dükkanı hizmet hayatına kazandırmıştı. Altın İnşaat, projelerini devam ettireceklerinin müjdesini verirken, Nilüfer ve Mudanya bölgesinde 3 yeni projeye imza atacaklarını söyledi.

Konut ihtiyacında genç nüfus öne çıktı

Genç nüfusta yaşanan artış konut ihtiyacında Türkiye’yi öne çıkarıyor. Ülkenin sanayi bölgesi olarak bilinen Bursa’da yeni inşaat projelerinin azalmasına karşı, stoklarda yaşanan azalmalar yeni projelerin önemini hatırlattı. 60 bin dış göçe maruz kalan Bursa, aynı zamanda yüksek oranlı iç göçe de maruz kalıyor. Göç kadar, aile birliğinin bozulması sonrasında yollarını ayıran bireylerin ev ihtiyacı ortaya çıkmakta.

Şehrin doğusunda ve Osmangazi’nin belirli kesimlerinde düşük gelirli ailelerin maddi durumunu toparlamasıyla birlikte göç sahnesine maruz kalan Bursa, iç göç karşısında konut stoklarını neredeyse eritti. Yapılaşmanın öne çıktığı Nilüfer’de ise Hasanağa Kayapa bölgesinin önemi ortaya çıktı. Yaşanan tüm bu göç, boşanma ve genç nüfustaki artışın konut ihtiyacını arttırdığı süreçte konut stokları yeterli seviyede görülmüyor. Özellikle son 3 yıllık süreç baz alındığında konut projelerinde ve ruhsat sayılarında ciddi bir düşüş yaşanıyor.

Hasanağa ve Kayapa bölgelerinin önemi

Altın İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı, sektörde 13 yıllık tecrübesiyle ön plana çıkıyor. Firmanın kuruluşundan itibaren 5 yılı geride bırakan Mustafa Altın, birbirinden değerli konut projelerini Bursa’ya kazandıracaklarını söyledi.

Bursa ilinin Hasanağa ve Kayapa bölgesinden bahseden Altın, Organize Sanayi bölgelerine ve otobana yakınlığı ile bilinen bu yerlerin öneminden bahsetti. Bölgenin değerli olmasındaki en önemli madde emsalinin yüzde 0,90 olması. Bunun bir diğer anlamı, bir dönüm yere en fazla 900 metrekare inşaat yapabilmek. Özlüce’de 1,30 olan emsal, İhsaniye ve Ataevler’de 1,80 ila 2,00 arasında görülüyor. Bu da şehir merkezine yaklaştıkça betonda yaşanan görüntünün artışına neden olmakta. Yeşil alanların azlığı ile öne çıkan Bursa’da, Hasanağa ve Kayapa bölgelerinde belirlenen emsal nedenli yeşil alanlar korunmaktadır.

Dünyayı etkisi altına almayı sürdüren Covid-19 salgın hastalığının tüketiciler üzerinde yeşil alan ihtiyacını doğurduğunu hatırlatan Altın; kişilerin yeşil alana hasret yaşadığını ifade etti. Ayrıca seyahat etme zorunluluğu bulunan çalışanların bu bölgeyi tercih ettiği görülürken, otobana yakınlığı ile bilinen Mudanya, Ankara ve Yalova Yolu şehir trafiğinden kişileri kolayca sıyırıyor.