Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut kiralama ve satışlarda 4 yeni şart sektöre ciddiyet kazandırıyor

Konut kiralama ve satışları hakkındaki yönetmelikte zorunluluk olarak belirtilen yetki belgesi emlak sektörünü yeni bir döneme sokuyor. Sektör temsilcileri ve öncüleri dahil olmak üzere uzun konuşmaların ardından sektörün ciddiyet kazanması adına pek çok değişiklik yapıldı. Ancak bunun en önemlisi yetki belgesi olarak biliniyor. Artık alım ve satım işlemlerinde kişilerin kendine ait mülkleri olmadıkça ilan vermesi ve satışını yapması yasaklandı. Bu tür satışlarda istenilen belgeyi bulundurmayanlar para cezasına çarptırılacak.

Konut kiralama ve satışlarına 4 şart getirildi

Değişen yönetmeliğin emlak sektörüne ışık olması beklenirken, belirtilen yetki belgesi sayesinde dolandırıcılar sektörden ayıklanacak. 31 Ağustos 2020 tarihine dek uzatılan alım süresinde, kişilerin faaliyetlerine devam edebilmeleri açısından elini hızlandırması gerekiyor. Tüm bu uygulamalar taşınmaz ticaretinde rol almak isteyenlere yetki sağladığı kadar prestijde kazandıracak. Ancak belgeye sahip olmayan emlakçıların internet siteleri üzerinden ilan paylaşması ve tapuda işlem yapması yasaklandı.

Türkiye genelinde kayıt dışı olarak faaliyet yapan ve kendini emlakçı olarak pazarlayan 500 bin kişi, önümüzdeki günlerde sistem tarafından tanınmayacak. Yönetmelik şartlarında yer alan ofis metrekaresi ise mezuniyet ve staj şartını beraberinde getirdi.

Kurallara uymayanlara 10 bin TL para cezası

Yetki belgesi almayan kişilerin emlakçılık faaliyetlerinde aktif olarak yer alması durumunda 10 bin TL’ye varan para cezaları uygulanacak. Kazancın çokluğuna göre ceza oranını küçümseyenler ise bu oranın 10 kat yükseltilebileceğini hatırlamalı.

Son zamanlarda belirlenen verilere baktığımızda alınması gereken belgeyi faaliyetini sürdürenler arasında yalnızca 3’te 1’i kadar aldı. Net olarak başvuru sayısına henüz erişilemediğini belirten İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, pandemiden önce İstanbul’da odaya ve sicile kayıtlı olarak faaliyet veren emlakçıların sayısının 13 bin olduğunu aktardı. Ancak bu rakamdan 3’te 1’i kadar, yani 5 bine tekabül eden kesim istenilen belgeyi almıştır. Aşa, Türkiye geneli içerisinde oda ve sicile kayıtlı olmayan yaklaşık emlakçı sayısının 50 ila 60 arasında olduğundan bahsetti.

Başvuru sonrası temsilciler teftişe geliyor

Nizamettin Aşa, belgeyi almak isteyen emlakçıların müracaat sonrası bakanlık temsilcilerince ziyaret edildiğini belirtti. Ofislerde yapılan teftişlerin ardından şartlara uyanlar belgeyi almaya hak kazanıyor. Teftişte ise yetkililerin ilk baktıkları maddeler arasında; emlakçının verdiği adreste faaliyet yapıp yapmadığına, ikinci bir işi olup olmadığına ve söz konusu ofisin home office olup olmadığı var. Evi ofise dönüştürenlere belge verilmediğinin altını çizen Aşa, aynı zamanda ruhsat alma zorunluluğu hakkında uyarıda bulundu.

Bakanlık tarafından yetkilendirilen kişilerce tamamlanan inceleme sonrası belgenin verilmesi gerekiyor. Fakat, pandemi dönemi ile birlikte değişen süreçte ruhsat yönetmeliği yeni düzene kavuşturuldu. Emlakçıların işletmeleri için belediyeden ruhsat alması ve bu ruhsat ile yetki belgesi için başvuru yapması isteniyor. Bakanlığın belirlemiş olduğu bu yeni düzenlemede, belediyeden sağlanan ruhsatlara karşı verilen yetki belgesi ilgili kişilerce sisteme yüklenecek.

Metrekare şartı göz önünde bulundurulmalı

5 Haziran 2018 tarihinden itibaren faaliyet hayatında yer alanlar, odaya ve sicile kayıtlı olarak emlakçılık eğitimi almış olması gerekmektedir. Emlakçıların ofis metrekaresine önceden bakılmazken bu tarihten sonra işlerin değiştiğini bildiren Aşa, 5 Haziran tarihinden sonra açılan ofislerde yeni şartın metrekare boyutu olduğunu belirtti. 30 metrekarelik sınır boyutun 20 metrekareye indirildiği ve 20 metrekarenin açılışta baz alınması şart olarak koşuldu. Her bir danışman kişisel alanın kazandırılması şartı ise en az 5 metrekare ilave boyut olarak yansıtılmıştır.

Çalışma şartları mezuniyete göre değişiyor

Yapılan yeni düzenleme sonrasında emlakçıların en az lise mezunu olması gerekmekte. 100 saatlik alınan emlakçılık eğitimi ile kişinin katılım sağlayacağı mesleki yeterlilik sınavları, belge alma zorunluluğunu ön plana çıkarıyor. Aşa, şartların mezuniyete göre değiştiğini ve lise mezunları için 12 aylık sürenin, üniversite mezunları için 8 ay olarak belirlendiğini aktardı. Tüm bu şartlarda asıl önemli olan, son 5 yıl içinde bir fiil SGK’lı olarak çalışmış olma zorunluluğu olarak karşımıza çıkıyor.

Kayıt dışı faaliyet vermeye devam eden 500 bine yakın kişi hakkında konuşan Nizamettin Aşa, yeni yönetmeliğin yayımlanmasının ardından şartları sağlayamayanların alım ve satımda rol alamayacağına kesin gözüyle bakıyor. İlk baskının tapu ve internet sitelerinden gelmesi beklenirken, yetkisi olmayanların online platformlarda yer edinemeyeceği görülecek. Eğer sahibinden ilanı ile öne çıkan herhangi bir ilan bulunuyorsa o kişiden vekalet ya da tapu talep edilecektir.

Önümüzdeki 1 Eylül’de uygulanmasına başlanacak olan yeni düzenleme sonrasında sahte ilanların önü kapatılacak. İnternet sitelerine yüklenmiş herhangi bir aldatıcı ilanın portal yetkililerini sorumlu tutacağı bildirilirken; yetkililerin ise mutlak olarak sıkı denetim sağlaması planlanıyor. Bu tür ilanların siteden kısa sürede kaldırılması ve yanıltıcı ilan sahipleri adına cezai işlemleri için hızla harekete geçilecek.

Tapuda yeni dönem geldi

Tapu işlemlerine getirilen düzenlemede ise; yetki belgesi alan kişilerin bakanlık tarafından sisteme işlenme süreci başlatıldı. Online olarak yapılacak başvurularda belirtilen portalda emlakçı bölümü göze çarpıyor. Bu butonun 1 Eylül’den itibaren aktif olarak kullanılması ve yetki belgesine sahip kişilerin web tapu üzerinden işlem yapması beklenmekte. Aşa, belediyelerden talep edilecek bilgilerin yalnızca yetki belgesine sahip olan kişilere verileceğini söyledi. Yetkisiz işlem yapmayı sürdürenler için minimum 3 bin TL’den başlayan para cezası 10 bin TL’ye kadar yükselecek. Bakanlık tarafından bu oranın 10 kat arttırılması ise kişilere en az 100 bin TL kaybettirecektir. Kayıt dışı kişilere yardımcı olanların da unutulmadığı yeni düzenlemede, para cezasının en az 2-3 kat olması bekleniyor.

Kampanyalara göz atmak için tıklayınız.