Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut kiraları son bir yıllık dönemde Edirne’de yüzde 110’a erişti

Konut kiraları yükseldikçe Türkiye’nin çeşitli illerinde değer artışı yaşanıyor. Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şube Başkanı Aytaç Feda konuya ilişkin açıklamada bulunarak, kira artışlarının sebeplerini masaya yatırdı.

Konut kiraları yükseliş eğiliminde

Türkiye’de yoğunlukla ‘öğrenci kenti’ olarak adlandırılan Edirne’nin özellikle son 3 yıllık süreçte kira artışına gittiği tespit edildi. Yapılan bilgilendirme açıklamasında bu artışın yüzde 110 olduğu görülürken, şehir Türkiye’de zam oranı ile birinci sıraya oturdu. Kent genelinde ortalama 100 metrekare bir dairenin bin ila bin 800 liradan başladığı süreçte kiracılar fahiş fiyatlara karşı seslerini yükseltmeye başladı.

Duruma ilişkin konuşan Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şube Başkanı Aytaç Feda, talep artışının fiyatlardaki yükselmeye neden olduğunu söyledi. Ancak üniversitelerin online eğitim sistemine geçme kararının ardından indirim süreçlerinin başlaması bekleniyor.

Talep fazlalığı artışa neden oldu

Edirne genelinde yaklaşık olarak 55 bin konutun bulunduğunu söyleyen Aytaç Feda, ‘öğrenci şehri’ olarak bilinen kentin kira oranlarına ilişkin fikirlerini beyan etti. Yaptığı konuşmada çoğu yatırımcının konut aldıktan sonra öğrenciye kiralama hayali olduğunu söyleyen Feda, Edirne’de gayrimenkul yatırımlarının diğer yatırım araçlarından daha fazla olduğuna dikkat çekiyor.

Altın ve dövize yönelim gösteren Türkiye geneline göre gayrimenkul yatırımlarını artıran ev sahibi yatırımcılar, konut kiraları üzerinde de söz hakkına sahip. Alınan gayrimenkullerin arz, talep dengesini değiştirdiği dönemlerde talebin fazla gelişi ve ev azlığı gibi konulardan dolayı zam oranlarında yüzde 110 artış yaşandı.

Kiralık daireler elde bekliyor

Yeni koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığından sonra işlerin değiştiğini belirten Feda, “Online eğitim sistemine geçilmesinin ardından Edirne’deki kiralık evlerin yüzde 80’i boş” dedi. Emlak danışmanlarının elinde biriken kiralık dairelerin neredeyse bir kişideki sayısı 15 ila 20 adet arasında değişiyor. Kiraya verilemeyen evlerin üzerinden bir gelir elde etmek isteyen ev sahipleri ise konut kira oranlarını aşağılara çektiği görüldü. Önümüzdeki şubat ayına kadar okulların açılmayacağı bilgisiyle birlikte kentin yeniden dolmasının ardından fiyatların eski oranlara dönüş yapabileceği tahmin ediliyor.

1+1 dairelerin bin 200 ila bin 500 lira arasında değişen fiyatlarla kiralandığı sürecin yakın zamanda değişeceğini söyleyen Feda, ev sahiplerine kira oranlarına ilişkin tavsiyelerde bulunduklarından bahsetti.

Fiyatların normale dönmesi öngörüldü

Emlak Danışmanı olarak hizmet veren Erhan Koçtürk, fiyatların normal seyirde devam ettiği günlerin 5-6 yıl öncesinde olduğunu söyledi. Ancak Edirne’nin ‘üniversite şehri’ olarak adlandırılmasının ardından fiyatlarda beklenmeyen zamlar ortaya çıktı. Özellikle son 1 senelik dönemde fiyat artışları tavan değerlerde. Kentin tek başına üstlendiği fahiş fiyat artışı Türkiye’nin metropol şehirlerini bile geçiyor. Gayrimenkul fiyatlarının eskiden bu oranda olmadığının altını çizen Koçtürk, oranların değişmesindeki esas nedenin belirli grupların etkisi olduğunu bildirdi.

Pandemi sürecinden itibaren fiyatlarda normal değerlerin görülmesi güzel bir gelişme oldu. Üniversitelerin online eğitim kararından sonra elde kalan kiralık konutlar bu oranların üzerinde ekstra bir etki yaratabilir.

Bin liradan kiralık konut bulmanın zorluğu

Edirne’de öğretim gören üniversite öğrencisi Nida Dinçer, kiralık konutların üniversite öğrencilerinin ödeyemeyeceği fiyatlardan gittiğini söylüyor. Kent genelinde 2-3 yıllık bir geçmişe bakıldığında kira fiyatlarının arasında uçurumun net görülebileceğini belirten Dinçer, artışların fazla olduğuna dikkat çekti. Genellikle bir öğrencinin ödeyemeyeceği fiyatlardan kiralanan 1+0 ve 1+1 dairelerin bulunduğu Edirne’de kiralar bin liranın üzerine çıkmıştır. Son olarak Dinçer, bin liraya kiralık ev bulabilmek için insanların dua ettiğini söyledi.