Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut kiralarında pandeminin etkisi devam ediyor

Covid-19 salgını nedeni ile 2020 yılı birçok iş yeri ve çalışanları zor durumda. Bazı iş yerleri ise kepenk kapatmak durumunda kalıyor. 2020 yılının hemen hemen tamamına yayılan kısıtlamalar nedeni ile bir çok alan da iş yapanlar zor durumda. Covid 19 salgını nedeni ile işlerin durma noktasına gelmesi ile esnafı en fazla zorlayan durumda bırakan ise işyeri kiraları oldu.

Gayrimenkul Borsası A.Ş. (GABORAS) verilerine göre pandemi döneminde Türkiye nüfusunun üçte birini kapsayan 5 Büyükşehir arasında en fazla dükkan ve mağaza kiraları yükseliş yaşadı. Dükkan ve mağaza kiralarında en fazla artış yüzde 65 ile Bursa ili oldu. Bursa İlini yüzde 45 artış oranı ile İstanbul oldu. İstanbul’u yüzde 32 ile İzmir, yüzde 25 ile Ankara izledi. Antalya’da ise kira artış oranı ise yüzde 20 olarak belirlendi.

Konut kiralarında pandeminin etkisi devam ediyor

2020 yılı koronavirüs salgını nedeni ile çoğu şirketler evden çalışma sistemine geçiş yaptı. İnsanların daha rahat alanlara geçerek koronavirüs sürecini en az sağlık sorunu ile atlatma beklentileri nedeni ile yazlık ve kırsal bölgelere yerleşimlerde bir artış yaşandı.

En çok artış Muğla’da gerçekleşti

Bu tercihler nedeni ile yazlık ve kırsal alanlarda yer alan konutların kiraları da artış yaşanmaya başlamıştı. Bu tercihler nedeni ile hala artış  seyrini devam ettiriyor. Nüfus oranı yüksek olan şehirlerde artış hızı yavaşladı. 2020 yılında, 2019 yılına göre en fazla artış yaşanan il yüzde 60 ile Muğla oldu. Muğla’yı yüzde 57 ile Mersin, yüzde 56 ile Antalya ve yüzde 50 ile İzmir takip etti. Artış oranı İstanbul’da yüzde 20, Ankara’da yüzde 25 ve Bursa’da ise yüzde 11 olarak gerçekleşti. Böylece büyükşehirlerde artış oranı yüzde 25’in altında kaldı.

Exit mobile version