Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut kredi faizlerine indirim talebi Mersin’den geldi

Konut kredi faizlerine indirim isteyen inşaat sektörü, Mersin’de taleplerini yeniden dile getirdi. Kentte faaliyetlerini yürütmeye devam eden müteahhitler, sektörün canlanması adına düşük faizli konut kredilerinin devreye sokulmasını istiyor. Sektörün 200 alt sektör daha barındırdığından bahseden sektör temsilcileri, yastık altı paraların ekonomiye kazandırılması için önemli bir adımın atılması gerektiğini belirtti.

Konut kredi faizlerine indirim talebi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 14 Nolu İkamet Amaçlı İnşaat Meslek Komitesi Meclis Üyeleri önceki gün bir araya gelerek sektör bazlı gelişmeleri ele aldılar. Sektör içi yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması adına yapılan konuşmada meclis üyeleri konut kredisinde düşük faiz uygulaması talebinde bulundu. Sektör temsilcilerinin onay verdiği talebe, birçoklarının ayakta kalması adına doğru bir adım olacağı kanısına varıldı.

Yenişehir imarında haksız cezalar

Meclis üyeleri ve sektör temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda sektöre dair yaşanan sorunlar dile getirildi. Bu sorunların arasında beliren Yenişehir imar planlarında haksız cezaların ortaya çıktığı söyleniyor. 14 Nolu Komitedeki Meclis ve Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Belice, Mersin’de çehre değişimine neden olan kentsel dönüşüm projelerinin üzerine dikkat çekti. Dönüşümün ada bazında yapılması konusunda önemli olduğunu söyleyen Belice, binaların eski, yıkık ve yıpranmış görüntüsünden kurtulabileceğini söylüyor.

Proje kapsamında belediyelerce hazırlanan planlamaya belirtilen durumu göz önüne alınması gerektiği talebinde bulunduklarından bahseden Belice, kentsel dönüşümlerin Mersin’e değer katacağını açıkladı.

Yeni ruhsatlar sıkıntı yaratıyor

Ahmet Belice yapmış olduğu konuşmada eski yapı ruhsatlarında herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını, ancak yeni ruhsatlarda bu durumun değiştiğini söyledi. Yatay mimari anlayışın ortaya çıkmasıyla birlikte inşaatlarda yaşanan bir diğer sorun satıp satamama sıkıntılarını su yüzüne çıkardı. Böylece firmalar emin olamadığı atılımları atmaktan çekinirken, yeni ruhsat almakta zorluk yaşıyor. Satışı sağlayamayan firmaların ayakta kalabilmesinde oldukça zorluk yaşandığı dönemlerde, biriken borçlarını ödemeleri için belirli yaklaşımlara sahip olunmalı.

Stok konutlar satıldı

Meslek Komitesi Meclis Üyesi Bayram Özbalta, haziran ayında başlatılan ve 2 ay süreyle sektörü canlandıran konut kredi faizlerine yeniden dikkat çekiyor. Yapılan bu sürpriz uygulamanın hareket kazandırdığı süreçte elde kalan çoğu konut stokları eridi. Tüketicinin alım durumunun yeniden kazandırıldığı dönemde firmalar beklenmeyen oranlarda satış yaptı. Durumun pozitife çevirdiği sektör içinde bazı firmaların yeni konut projelerine başlamak için ruhsat talebinde bulunduğu görülmüştür.

Şimdilerde konut kredi oranlarının 1’in üzerine çıkması satışlara büyük bir kesinti verdi. Sektör adına sıkıntılı süreçlerin başladığını belirten Özbalta, yaşanan bu olumsuzluğun ne kadar süreyle devam edeceğini kestiremediklerini belirtiyor.

Ülke ekonomisine büyük katkı

Meclis Üyesi Cihad Gündoğar inşaat sektörünün ekonomide büyük bir pay yarattığı ifade etti. Yaklaşık olarak 200 iş koluna sahip sektör, geçen yıl 231 milyar TL gelir elde etmiştir. Milli gelir içerisindeki payı yüzde 5’in üzerinde olan sektörün devamı için birtakım çabalar şart. Ayrıca gayrimenkul sektöründe de büyüklüğün 285 milyar TL’ye ulaştığı ve milli gelir içerisinde yüzde 6,7 paya ulaştığı biliniyor. Yaklaşık olarak 2 milyon istihdam sağladıklarını bildiren Gündoğar, ülke ekonomisinde katkılarının yadsınamaz olduğunu söyledi.

Pandemi sürecinde en büyük sıkıntılarla karşılaşan sektörde istihdamın devamı için sektöre canlandırma sağlanmalı. Fakat maliyet artışının yaratmış olduğu sıkıntıları hesaba kattığımızda artan çimento ve hazır beton fiyatları projelerin önüne ket vurmaktadır. Yükselen konut kredilerinin tüketiciyi hızla uzaklaştırdığı durumda yeterli düzeyde satışın sağlanması oldukça zor. Hayata geçirilecek olan konut projelerinde artışların yüzde 70’e varacağı belirginken, faizlerin düşürülmesi önemlidir.

Meclis üyesi konuşmasının sonlarına doğru ticari alan inşaatlarında yaşanan sorunları dile getirmekten çekinmedi. Belediyelerin ticari akslar üzerinde ticari alan üretebilecekleri araziler oluşturması gerekliliğine değinen Gündoğan: “Çevre yolu üzerindeki bazı bölgelerde arsaların ticari olmadığı bilinmekle beraber bunlara ihtiyaç var. Sayı artışı yapılmalı. Konut görünen bir arsa üzerinde ofis ihtiyacını karşılayamamaktayız.” dedi.

KDV iadelerinde oluşan sorunlar

Meclis Üyesi Yılmaz Özdemir ise KDV iadelerini alamadıklarını bildirdi. Kamudan alacaklı olan firmaların uzun bir süredir beklemede kaldığını vurgulayan Özdemir, “Konut şeklinde satılan bir daireye konut faturası kesilmesine rağmen ofis şeklinde kullanılıyor.” dedi. Yetkililer tarafından yeterince müdahile gelmediğinden yakınan Özdemir, durumun fotoğraflanmasına karşı, doğru fatura kesilmediği gerekçesiyle reddedildiklerini aktardı. Uygulamadan kısa zamanda vazgeçilmesi gerektiğinden söz eden meclis üyesi, satılan gayrimenkulün daha sonra ne şekilde kullanılacağına dair herhangi bir yetkilerinin olmadığını belirtti.

Yaşanan sorunların bir diğeri plan ise sırasında oluşmaktadır. Özdemir, belediyelerin 1/5.000 ve 1/1.000 ölçekli imar planlarını tamamlamasını beklediklerini ifade etti. İmarı uzun bir süredir beklediklerinden bahseden üye, sorunun daha fazla vakit kaybetmeden çözülmesi gerektiğine ilişkin bir konuşma yaptı. Müteahhitlerin az olsa bile yeni projeler için hareket kazandığı dönemde çabalar görülmeli ve engeller ortadan kaldırılmalıdır.

Müteahhitlerin kullandığı banka kredilerini konuşmasının sonuna saklayan Özdemir, sıkıntılı dönemde ayakta kalabilmek için kredi kullanımın ortaya çıktığından bahsediyor. Ödeme süreçlerinin yakın zamanda başlayacağını hatırlatan üye kimsenin ödeme yapacak düzeyde para kazanamadığını söyledi. Stokta kalan konutları elden çıkaranların borçlarını ödediği gözlemlenirken, elde para kalmadı. Bu durumda yapılandırma son derece önemlidir.

Güncel kredi haberlerine göz atmak için tıklayınız.