Kategoriler
Emlak Haberleri Konut Kredisi

Konut kredilerinde avantajlı şartlar değişti

Konut kredilerinde şartların değişmesi, avantajların geride kalmasına neden oldu. 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren kamu bankalarınca aktif olarak verilen konut kredilerinde yeniden düzenleme yapıldı. Belirlenen yeni düzenlemeye göre, 12 aya kadar ödemesiz dönem uygulamasına son verilmiştir.

Konut kredilerinde değişen şartlar

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı tarafından konuya ilişkin değerli açıklamalarda bulunuldu. İkinci el konut kredilerinde yaşanan değişiklikler hakkında konuşan Özelmacıklı, 0.74 oranlı kredilerin artık 0.79’a yükseldiğini, kredi vadesindeki azami sürenin ise 120 aya düşürüldüğünü belirtti.

Yapılan değişikliklerin birinci el ve ikinci el konut kredi fırsatlarını değiştirdiği görülürken, 12 aya varan ödemesiz dönemin 3 aya düşürüldüğü bilgisi paylaşıldı. Yalnızca 22 Temmuz 2020 tarihine kadar başvuruda bulunmuş olanların, başvuru sırasında geçerli olan koşullar altında değerlendirilmesi bekleniyor. Ancak, 23 Temmuz 2020 tarihinden itibaren bankaya yapılan konut kredi başvuruları yeni şartlar kapsamında değerlendirilecek.

İkinci el satışlarda tablo değişebilir

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından geçtiğimiz günlerde paylaşılan değerlerde ikinci el konut satışlarının, markalı birinci el konut satışlarına fark attığı görüldü. Konut satışlarının toplam değeri yüzde 30,9’a ulaşırken, ikinci el konutun bu yüzdede ki payı 69,1 olmuştur. Düşük faizli kredilerin haziran ayında yeni rekora imza attığı fakat, bu rekorun 131 bin 380 adetle ikinci el konuta ait olduğu görüldü.

Özelmacık, 01.01.2019 tarihinden itibaren satış görmüş taşınmazlar ile refinansman ve borç transferleri gerçekleştirilmiş taşınmazların kampanyadan faydalanamadığını hatırlattı. Bankaların kredi desteği sağladığı kişiler ise genellikle belirli bir meslek grubuna ait kesim oluyordu. Konut kredilerinde şartların değişmesi, vade oranlarının düşmesine ve faiz oranlarının 0.74’den 0.79’a çıkmasına neden olmuştur. 300 bin TL’lik kredi çekmek isteyen bir vatandaş, değişen faiz oranı nedeni ile geri ödeme sırasında 11 bin 738 lira daha fazla ödeme yapacak.

Fırsatçılar emlakçılara dert oldu

Altın Emlak Genel Müdürü Özelmacıklı, fiyat değişikliğine giden mal sahiplerinin tüm hareketlerini yazılım sistemi aracılığıyla takip ettiklerini belirtti. Yazılımlar sayesinde mal sahiplerinin ilan girdikleri tarihler, fiyat değişikliği ve rakip pazar analizlerinin yapılması mümkün oluyor. Piyasa değerinin üstünde satış gerçekleştirmek isteyen mal sahiplere yardımcı olmadıklarını hatırlatan Özelmacıklı, sistemin bu konuda iyi işlediğinin altını çizdi.