Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut kredilerindeki artış ipotekli satışlara olumlu yansıdı

Konut kredilerindeki artış 9 aylık süreçte 80 milyar liraya ulaşmak üzere. Kamu bankalarının başlatmış olduğu tarihi indirim kampanyasının etkisi devam ediyor. Yapılan açıklamaya göre etki altındaki konut kredileri 78,4 milyar liraya ulaştı.

Konut kredilerindeki artış dikkat çekici

Milliyet gazetesinde yapılan haber doğrultusunda konut kredilerindeki artışın 80 milyar liraya ulaşmak üzere olduğu anlaşıldı. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığının olumsuz etkiler doğurduğu inşaat sektörüne destek günleri geride kalıyor. Kamu bankalarının başlatmış olduğu düşük faizli kredi destek paketleri, istihdama büyük katkı sağlayan inşaat sektöründe de yükseliş yakalamıştı. Yurt içinde projeleri canlandırmaya yetecek seviyeye kısa zamanda erişilirken, ekonominin baş direği sektörde yeniden durgunluk yaşanıyor.

Araştırmalar doğrultusunda 2020’nin ilk çeyreğinde her ay ortalama 110 bin adet konut satıldı. Ancak salgın hastalığın etkisi nisan ve mayıs ayındaki satışları 43 bin ila 51 bin arasında sabitlemiştir. İlk üç aylık süreçte ipotekli konut satışında aylık değer ortalama 43 bin seviyesine erişti. Sağlık Bakanlığı tarafından arttırılan tedbirlerle birlikte nisan ve mayıs ayları ipotekli konut satışlarında 17 bin adete gerileme görüldü.

Baskılanan ekonominin yeniden canlanması adına başta inşaat ve gayrimenkul sektöründeki sorunlara çözüm arandı. Bu nedenle hükümet teşviklerinin getirisi kamu bankalarını düşük faizli kredi kampanyalarına yöneltti. 1 Haziran tarihinde yasakların tüm Türkiye genelinde kalktığı duyurulurken, bir diğer sürpriz olarak yeni faiz oranları duyurulmuştur. Bunun üzerine alıcı taraf hızla bankadan yeterli konut kredisi almaya baktı.

46,2 milyar lira elde edildi

2019’un son aylarına baktığımızda elde edilen konut bakiyesi 198,7 milyardı. Ancak 2020’nin ilk çeyreğinde 12,3 milyarlık bir artış gözlemlenmiş ve toplam değer 211 milyar liraya yükselmiştir. Çin üzerinden yayılan salgın hastalığın etkisi ise diğer Avrupa ülkeleri gibi Türkiye’de de hissedildi. Alınan tedbirler, nisan ayının sonlarında konut kredi bakiyesinde sınırlı bir düşüşe sebep olmuştur. Ancak bu durum mayıs sonunda yeniden değişti ve toplam değer 211,3 milyar lirayı buldu.

1 Haziran tarihinde kamu bankalarınca duyurusu yapılan düşük faizli kredi destek paketleri, inşaat sektörüne can suyu olmuştur. Konut kredilerindeki büyümenin etkisi giderek kuvvetlenirken, artış haziran ve temmuz ayını en üst seviyelere getirdi. Haziranda 19,6 milyarlık artış, temmuz ayında 30,9 milyar lirayı gördü. İki aylık kısa süreçte konut kredilerindeki seviye 50 milyar liranın üzerine çıkmıştır.

Ağustos ayına gelindiğinde ise konut kredilerindeki faiz artışı 12,5 milyar ve 2,9 milyar lirada kaldı. Ocak ayından eylül ayına kadar 9 aylık süreçte konut kredi bakiyesinde 78,4 milyarlık artış tespit edildi. Tüm zamanların en yüksek artışı olarak görülen değerler, eylülün sonunda 277 milyar 1209 milyon liraya ulaştı. Konut kredilerindeki artış eğilimi ikinci çeyrekte 19,9 milyar seviyesinde iken, üçüncü çeyrekte 46,2 milyar seviyesine erişti.

Üçüncü çeyreğe dikkat!

Kamu bankalarının başlattığı tarihi indirim kampanyası ipotekli konut satışlarında rekor rakamlar getirdi. Haziran-Temmuz dönemleri boyunca satışlar 116 bin adete yükselmiştir. Ağustos ayında başlayan faiz oranlarındaki artış ise ipotekli konut satışının 76 bin adete gerilemesine neden oldu. Yılın ilk çeyreğinde 130 bin adette görülen ipotekli konut satışı, ikinci çeyrekte 140 bine dayandı. Temsilcilere göre, temmuz ve ağustos ayları 206 bin ipotekli konut satışı yapılmıştır. Bu rakamların üçüncü çeyrekte 250 binin üzerine çıkması ön görüldü.