Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut kredisi 19 günde rekor seviyeye ulaştı

Konut kredisi kullanımında 19 günde rekor sayıya ulaşıldı. Geçen yılın oranlarını katlayarak giden kişi başına konut kredisi kullanımı sadece 1-19 Haziran arasında 11,5 milyar lira yükseliş kaydetti.

Konut kredisi avantajları devam ediyor

Pandemi sonrası normalleşmeye başlayan Türkiye’de ekonomik durgunluğun önü nihayet kapatılıyor. Sosyal hayatın içine karışan vatandaşların hayallerine kavuşabilmesi adına başlatılan kampanya tüm Türkiye geneline yayıldı. Kişilerin finansman ihtiyacını kolayca karşılayabilmesi adına birçok avantajı bulunan kredi paketleri, sosyal izolasyon sürecindeki vatandaşları da canlandırmıştır.

1 Haziran tarihinde kamu bankalarının uygulamaya soktuğu düşük faizli konut kredisi kullanımı hakkında son veriler paylaşıldı. Buna göre, 1-19 Haziran arasında, geçen yıl 2019’un 10,6 milyar lira konut bakiyesini sadece 19 günde 11,5 milyar lira yükselişle kapattı.

Tarihin en düşük kredi faiz oranları

Sıfır el konutlarda konut kredisi faiz oranları aylık 0,64 ile tarihin en düşük rakamlarını yaşarken, ikinci el konutlardaki faiz oranları aylık 0,74 olarak duyuruldu. Kamu bankalarının bu hareketine karşı katılım finans kurumları da finansman değerini 0,64’e indirdi. Bazı özel bankaların destek gösterdiği bu girişimde konut kredileri yüzde 0,70-0,90 arasında tutuldu.

AA muhabirinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme (BDDK) verilerinden edindiği bilgiye göre, konut kredi bakiyesi, pandemi dönemi boyunca durgunluk yaşayan kredi seviyelerinde, geçtiğimiz mayıs ayı ani bir yükseliş oldu. Ay sonunda 211 milyar 264 milyon lira düzeyinde bulunan kredi konut bakiyesi, kamu bankalarının öncülüğünde daha da artış yaşayacağa benziyor.

Geçen yılın başında 188 milyar 109 milyon lira seviyesinde olan kredi oranları, yine geçen yılın sonunda 198 milyar 703 milyon liraya yükselmiştir. Kredi bakiyesindeki toplam artışın 10 milyar 594 milyon liraya denk geldiği görüldü. Bu yıl sadece 1-19 Haziran’da kredi bakiyesi 222 milyar 73 milyon liraya ulaştı. Görülen bu artışın yaklaşık olarak 11,5 milyar lira olduğu biliniyor. Tüm bu veriler kıyaslandığı zaman geçen yılın tamamından daha yüksek rakamlara sahip olan haziran ayı, geçen yılın oranlarını katlayarak yüzde 8,5’e çıktı.

Yüksek faizli kredi oranları kaybettiriyor

Geçtiğimiz yıl kredi kullanımlarında istenilen faiz oranları oldukça yüksekti. Bunun etkisiyle bakiye 191,5 milyar liradan 188,5 milyar liraya gerilemiştir. 2017 yılına bakıldığında ise oranlar yüzde 1’in altında kalmış ve en yüksek yıllık rakamı tamamlamıştır. Böylece kredi bakiyesi 27,9 milyar lira daha artış yaşamıştı. Tüm bu veriler karşısında yalnızca 2020’nin Haziran ayı tablosu oldukça olumlu gözükmekte. Yalnızca 1 Ocak- 19 Haziran döneminde kredi bakiyesi 23 milyar liranın üzerinde artış yaşadı.