Kategoriler
Emlak Haberleri Konut Kredisi

Konut kredisi alırken dikkat edilmesi gerekenler

Konut kredisi alırken merak edilen sorulardan birisi nelere dikkat edilmesi gerektiği oluyor. Özellikle düşük faizli kredi fırsatlarının ‘tarihi indirim’ olarak önümüze çıktığı süreçte Türkiye’nin yeni trendi ev sahibi olmak. Ancak çoğu kişinin ev sahibi olma isteği yalnızca yatırım amaçlı öne çıkıyor. Daha önce konut kredisi çekmemiş ve ev sahibi olmamış kişilerin yatırım konusunda ne yapacağını bilmemesi ise çok doğal. Bu nedenle konut kredisi alırken dikkat etmeniz gerekenleri sizler için sıralıyoruz.

Konut kredisi alırken kredi notuna dikkat edin

Bankalara başvuru sürecinde ilk yapmanız gereken kredi notunuzu kontrol etmek. Toplam kredi kartı borcu ve kredi kartı borçlarının ödenme tarihleri gibi pek çok düzenli işlem kişilerin faydasına oluyor. Bankalardan kredi çıkması ve miktarının belirlenmesi için, kredi kartlarında biriken borçların düzenli ödenmesi ya da kişilerin ödeyemeyeceği miktarda başka bankalara borçlanmış olmaması gerekmektedir. Finansal haritanızın oluşturulduğu düzenli işlemlerin kredi notunuzu belirlediği unutulmamalı.

Faiz oranlarına göre hareket edin

Bankaların kendi bünyesinde yapmış olduğu kredi paketlerine dair araştırmalarda bulunulması gerekir. Kişilerin kendi gelir tablosuna uygun ortalama bir bedel belirlemesi ve aylık taksitlerin bu bedele denk düşmesi, dikkat edilecek en önemli hususlardan yalnızca birisi. Tercihlerde ilk sıralamalar daima uzun vadeli ödeme planı oluyor ise mutlaka düşük faizli krediler seçilmelidir. Aynı zamanda konut kredisi yapılandırma işlemlerinin kabul görmesi durumunda yeniden oluşturulacak ekstra masraflar hesaplanmalı.

Evin gerçek değerini araştırın

Bankaların kabul sürecinde yürüttüğü eksper hizmetleri evin gerçek değerini yeniden ortaya çıkarır. Ancak ev sahibi olmak isteyen alıcının yanlış bir hesap ile bankaya başvuruda bulunması kredi reddine sebebiyet verebilir. Bu nedenle profesyonel ekspertiz hizmetlerinin alınması daha doğru olacaktır. BDDK kapsamında satın alınacak evin gerçek değeri belirlenir ve bu değer üzerinden yüzde 80’inini ödeyecek şekilde kredi imkânı sağlanır. Ev bedelinin normalden daha az gösterilmesi ise banka tarafından ödenen miktarın daha az olmasına yol açar. Bu da kişilerin satın almak istedikleri evin ön peşinat değeri kadar kredi almasını sağlamaktadır.

Tercihinizi uzun vadelerden kullanın

Konut kredi taksitlerini geri ödeyemeyen kişilerin karşısına çıkan problemlerden birisi evlerin haczedilmesidir. Bu nedenle ilgili bankadan alınacak olan kredi tutarının geri ödemesinde uzun vade tercih edilmeli. Ayrıca, bazı bankaların toplu ödeme fırsatları yarattığı unutulmamalıdır. Gelir artışına göre kredi kullanan müşterinin aylık ya da yıllık olarak yaptığı toplu ödemeler, fertlerin sırtına binen borç yükünü hafifletir. 10 yıldan uzun süreli kredilerin kullanımı ise kişilerin ödeme planında oluşabilecek büyük risklerin önüne geçer.

Konut kredisi haberlerine göz atmak için tıklayınız.