Kategoriler
Ekonomi Gündem Konut Kredisi

Konut kredisi çekenler dikkat! Bankalar da sorumlu olacak

İstanbul başta olmakla birlikte pek çok şehirde fazlaca yarım kalmış konut projesi bulunmaktadır. Hal böyleyken, söz konusu projelerden konut alan tüketicilerin önemli miktarda zarara uğramasına neden olmaktadır. Tüketici, evini alamadığı gibi, hem şirkete bir miktar ödeme yapıyor hem de bankaya borçlanıyor. Aynı problemi yaşayan kişilerden biri de bir biyoteknoloji şirketi CEO’su Özge Göktekin olmuştur. Göktekin, evini teslim etmeyen inşaat şirketiyle konut kredisi aldığı bankaya karşı açılan hukuk mücadelesini kazanan taraf olmuştur. Göktekin, Hürriyet’in daha önce gündeme getirdiği tüketici mahkemesi kararı ardından, gözlerin çevrildiği kritik istinaf mahkemesi aşamasında da haklı bulunmuştu.

Konut kredisi çekti

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 18. Hukuk Dairesi’nin kararına göre; Göktekin 2015 yılında bir ev almaya karar vermiştir. Göktekin yaptığı araştırma sonrası Dumankaya İnşaat AŞ’nin Esenyurt’daki bir projesi için karar vermiştir. Taraflar 141.000 TL olan bir daire için 29 Mart 2015’te sözleşme imzalanmıştır. Bu durumda Göktekin, 34.250 TL’yi peşinat bedeli olarak şirkete ödemiştir. Ayrıca 105.750 TL de banka kredisi kullanmıştır. Alınan konut kredisi, şirket ile konut projesi finansmanı anlaşması yapan katılım bankasından alınmıştır. Sözleşmeye göre, dairenin teslimi 31 Ağustos 2017’de yapılacaktı.

Mahkeme Göktekin’i Haklı Buldu

Göktekin, konut kredisi ödediği evin teslimini beklerken 15 Temmuz 2016’da darbe girişimi yapılmıştır. Ayrıca Dumankaya İnşaat’a da kayyum atanmıştır. TMSF denetimine geçen şirketin tamamlanmayan projelerinden biri de Göktekin’in ev aldığı proje olmuştur. Göktekin, aldığı evin teslim edilemeyeceğini görünce mahkemeye başvurmuştur. Böylece İstanbul Anadolu 2. Tüketici Mahkemesi’nde dava açmıştır. Dava dilekçesine göre Göktekin’in mahkemeden iki talebi bulunmaktaydı. Bu taleplerden biri, şirket ile yapılan konut satış sözleşmesidir. Diğeri ise bankayla yapılan kredi sözleşmesinin iptaline ilişkin taleptir. Mahkeme, Göktekin’i haklı bulmuştur. Böylece yaptığı ödemenin iadesi kararı verilmiştir.

Bankaya İcra Yoluyla 133.000 TL’lik Ödeme Emri

İstinaf mahkemesinin kararına, inşaat şirketiyle bankanın avukatları itiraz etmiştir. İtiraz üzerine dosyaya bakan istinaf mahkemesi de geçtiğimiz günlerde kararını vermiştir. Mahkeme, Göktekin’in, şirket ve bankayla gerçekleştirdiği sözleşmeleri iptal etmiştir. Ayrıca Göktekin’in ödediği 81.214 TL’nin iade edilmesine karar vermiştir. Mahkemenin, müştereken sorumlu tuttuğu banka ve inşaat şirketi, söz konusu tutarı 4 yıllık faizi ile ödeme yükümlülüğündedir. İstinaf mahkemesinin kararının ardından Göktekin’in avukatı geçtiğimiz hafta bankaya, icra yoluyla 133.000 TL’lik ödeme emri göndermiştir.

“Karar pek çok davaya emsal olacak”

Avukat Şenol Saltık, istinaf mahkemesinin onama kararı için; “Bu karar, aynı nitelikteki pek çok davaya emsal olacaktır. Böylece, yarım kalan inşaatlara kredi veren bankanın da sorumlu olduğu tescillenmiş olmaktadır.” şeklinde konuşmuştur. (Hürriyet)

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…