Kategoriler
Proje Haberleri

Konut kredisi faiz oranları düşecek mi?

Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantısının ardından politika faizini 425 baz puan indirme kararı aldı. Bu kararın ardından politika faizi yüzde 19.75’e düştü. Ev almak için faiz indirimini dört gözle bekleyen milyonlarca vatandaş da faiz oranlarında son durumu araştırmaya başladı. Konut kredisi faiz oranları düştü mü düşecek mi ya da ne olacak?

Konut satışlarında geçen ay yüzde 59 oranında düşüş gerçekleşti. Bu düşüşün en büyük nedeni olarak yüksek mevduat ve konut kredisi faizi gösteriliyordu. Merkez Bankası’nın yaptığı 425 baz puanlık indirim hem mevduat ve hem de konutlar için kullanılan kredi faizlerine de yansıyacak. Temmuz ayında 1.90’lı seviyelerden 1.5’a yaklaşan faizlerin indirim sonrasında 1.35 civarına inmesi bekleniyor.

İşte bankaların faiz oranları

Merkez Bankası’nın aldığı faiz indirimi kararının ardından bankaların da faiz oranlarını indireceği tahmin ediliyor. Akbank konut kredisi faizlerinde indirime gidecek. Banka tarafından yapılan açıklamada bugünden itibaren 5 ile 10 yıl vade aralığındaki faiz oranının yüzde 1,49’a düşürüldüğü açıklandı.

Vakıfbank da müşterilerine sunduğu ürünle dikkat çekiyor. Sarı Panjur kampanyası kapsamında verilen kredilerin faiz oranı yüzde 1,49 oranında uygulanıyor. Vakıfbank’ın yaptığı açıklamaya göre; ev sahibi olmak isteyenler, ürün kapsamında iki farklı faiz uygulamasından faydalanabiliyor. Kredi paketinin ilk alternatifinde, önce sabit sonrasında değişken faiz oranı uygulanıyor. İkinci alternatifte ise Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) değişim oranına bankanın sözleşmede belirlenen marj oranını eklemesiyle saptanacak ‘değişken faiz oranıyla’ kredi kullanılabilecek.

Halkbank da Enflasyona Endeksli Konut Kredisi ile müşterilerine 120 aya kadar vade olanağı sağlıyor. Bu kredi sayesinde enflasyon düştükçe taksit tutarları da düşüyor. Halkbank’ın kredisindeki faiz oranları,  her 6 ya da 12 ayda bir otomatik olarak güncellenecek.

En düşük konut kredisi faiz oranı ise Ziraat Bankası tarafından yüzde 1,5 oranında müşterilerine sunuluyor.