Kategoriler
Konut Kredisi

Konut kredisi faiz oranları düştü sektör canlandı

Türkiye genelinde konut kredisi faiz oranları düşmesi ile sektörde bir canlanma yaşanmıştır. İzmir’deki konut piyasası kamu bankalarının konut kredi faiz oranlarını düşürmesi ile canlandı. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “Telefonlarımız çalmaya başladı. Konut arayanlar, satın almak isteyenler olmaktadır. Oldukça avantajlı bir pozisyon yakaladık. Bu bir taraftan fırsatken, diğer taraftan da dezavantajdır. Fırsatı, isteğin artması, dezavantajı ise konut fiyatlarının yükselmedi” dedi.

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank kamu bankaları tarafından kredi faiz oranları düşürüldü. Faiz oranlarında ürün ve vade tipine göre 200 baz puana kadar farklılaşan oranlarda indirim yapılmıştır. Konut kredileri faiz oranlarındaysa 26 Ekim 2021 tarihinden bu yana geçerli olmak üzere 1 milyon lira altı miktarlarda %1,29, 1 milyon lira üzerindeki miktarlarda ise % 1,34 faiz oranı uygulanmıştır. 500 bin TL’lik kredi 120 ay vadeyle çekildiği zaman eski faiz oranı 1,37 ile aylık ödemesi 8 bin 513 lira, toplam ödemesi ise 1 milyon 21 bin 560 TL olmaktaydı. Yeni kredi oranları ile aynı kredi çekildiği zaman aylık ödeme 8 bin 214 lira olurken, toplam ödeme 985 bin 680 TL olmaktadır. Yani 120 ay vade bir kredide fark, 35 bin 880 lira olmaktadır.

Konut kredisi faiz oranları düştü sektör rahatladı

Gayrimenkul piyasasını hareketlendiren bu karar ardından, İzmir’deki konut piyasası da canlandı. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “Çok kısa süre önce faizler 100 baz puan düşmüştü. Şimdi 200 puan daha düşmesi, sektörde rahatlama sağladı. Canlılığı net bir biçimde görebiliyoruz. Telefonlarımız çalmaya başladı. İnsanlar sürekli ev soruyor, satın almak istiyor. Bununla alakalı çok avantajlı bir pozisyon yakaladık. Bu pozisyon bir taraftan avantaj sağlarken, diğer taraftan da dezavantaj sağlamaktadır. Avantajı isteğin artması olurken dezavantajı da konut fiyatlarının artmasıdır. Tam da bu sebeple vatandaşlarımız bir an önce beğendikleri ve istedikleri daireleri satın alsınlar” diye belirtti.

Gayrimenkul danışmanı Zafer Nerez, “Geçmiş zamanda da aynı şeyi yaşamıştık. Konut kredisi faiz oranları düştüğünde, talep de artmıştı. Şimdiki faiz düşüşü fiyatları yükseltmez, stokların eritilmesine yardımcı olur. Faiz düşüşü ardından, telefonlarımız susmuyor. Ev satın almak isteyenlerin sayısı arttı” dedi.

Daire arayan Hakan Aksu, “Yeni evlendiğim için kirada oturmak zor oluyor. Faizlerin düşüşünün ardından daire arayışına girdik. Bütçemize uygun bir daire bulursak satın alacağız” dedi.

Diğer konut kredisi haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version