Kategoriler
Ekonomi Gündem

Konut kredisi faiz oranları yeniden düşecek mi?

Merkez Bankasının 25 Temmuz’daki faiz indirimi kararından sonra kamu bankalarının ardından özel bankalar da konut kredisi faiz oranlarını düşürdü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TMCB) temmuzdaki 425 baz puan faiz indirimi kararı, dolar kurunu aşağı yönlü etkileyip Türkiye’deki sektörlere hareket getirdi. TCMB’nin ardından kamu bankaları konut kredisindeki faiz oranlarını yüzde 1 seviyesinin altına çekti. Kamu bankalarının faiz indirimleriyle beraber konut almak isteyen yurttaşlar kredilere akın etti. Konut satışları yeni bir rekora imza atarken eylül ayındaki kredili konut satışı, 2018 yılının aynı ayına göre dört kat arttı.

TCMB’nin Para Politika Kuru (PPK) 25 Temmuz’da 425 baz puan faiz indirimine gitti. Yüzde 24 olan politika faizi yüzde 19.75 seviyesine düşürüldü. Bu oran, son 4,5 yılın en yüksek seviyesini işaret ediyor. PPK’nin  bir faiz indirimi de 12 Eylül’de geldi. Merkez Bankası, politika faizinde 325 puanlık daha indirime gitti ve politika faizini yüzde 19.75 seviyesinden yüzde 16.50 seviyesine düşürdü.

Özel bankalar faiz indirimine gidebilir

TCMB, geçtiğimiz perşembe günü bir faiz indirimi kararı aldı. Banka, üçüncü faiz indirimini yaparken 90 gündeki toplam indirim oranı bin baz puana ulaştı. Peki, konut kredisi faiz oranları daha fazla düşecek mi?

Merkez Bankasının 25 Temmuz’daki kararının ardından kamu bankaları konut kredilerindeki faiz oranını yüzde 0,99 seviyesine indirdi. Buna özel bankalar da dahil oldu. Özel bankalardaki konut kredisi faiz oranları ise en düşük yüzde 1.15 seviyelerinde bulunuyor.

Remax Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, konuyla ilgili değerlendirmede bulundu. Başaran, PPK’nin son faiz indiriminin özel bankaların verdiği konut kredilerindeki faiz oranını biraz daha düşürebileceğini belirtti. Evrim Kırmızıtaş Başaran, özel bankaların da kamu bankaları gibi konut kredilerindeki faiz oranını yüzde 1 seviyesinin altına düşürdüğünde 1 milyon adetlik yıl sonu satış hedefinin geçileceğini kaydetti.