Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Konut kredisi faiz oranları yeniden yükselebilir

Kurlarda beklenmedik çıkışlar yaşanırsa konut kredisi faiz oranları yeniden yükselebilir.

ABD Başkanı Donald Trump’ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalar ve Suriye’ye yönelik operasyonlar, dolar kurunun yukarı yönlü hareketini destekliyor. Trump’ın attığı tweet sonrasında 5,83 lira seviyelerine çıkan lira karşısındaki dolar, Türkiye’nin operasyon düğmesine basmasıyla 5,87 seviyesini gördü. Akşam saatlerindeki dolar/TL 5,86 lira seviyelerinde bulunuyor.

Uzmanların yorumlarına göre kurlar, jeopolitik risklerden oldukça kolay bir şekilde etkileniyor. Yaşanan gelişmelere bağlı olarak dolar/TL’de dalgalanmanın biraz daha sürmesi bekleniyor.

Konut kredisi faiz oranları yeniden yükselir mi?

Kurlar hareketli dakikalarını yaşarken döviz kurlarındaki hareketlilik konut kredisi faiz oranlarını etkiler mi?

Geçtiğimiz yıl kurlardaki yükseliş, kredi faiz oranlarını da etkilemişti. 2018 yılında yaşanan örnekte bankaların kredi faiz oranları rekor kırmıştı. Konutlar için kredi faiz oranları geçtiğimiz sene yaşanan kur kriziyle yüzde 2.68 seviyesine ulaşırken çok sayıdaki bankanın tabela konut kredisi faiz oranları ise yüzde 3 ve üzerindeki seviyelere yükselmişti.

Kurdaki beklenmedik çıkışların meydana gelmesi durumunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) Ekim ayına ilişkin, tedbir almak için, politika faiz oranını yeniden yükselteceği tahmin ediliyor.

Kredi oranları ne kadar?

TCMB’nin faiz indirimi kararından sonra kamu bankaları konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1’in altına indirmişti. Ardından özel bankalar da faiz indirimi kampanyasına katıldılar. Türkiye genelindeki bankaların ev almak isteyenlere kredi faiz oranlarının ortalaması yüzde 1.49 seviyesinde bulunuyor. Kamu bankalarında en düşük kredi faiz oranı yüzde 0,99 seviyesindeyken özel bankalardaki en düşük faiz oranı yüzde 1.11 seviyesinde bulunuyor.

Tek haneye düşen yıllık enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra enflasyon endeksli konutlara yönelik kredi faiz oranları ise yüzde 0.96 seviyesine düştü.

Kredi Pazarı’nın elde ettiği bilgilere göre; en uygun faize sahip 10 yıl vadede 200 bin lira tutarında konut almak için kredi çekildiğinde söz konusu kredinin aylık taksit tutarı iki bin 850 lira, 15 yıl vadede 200 bin lira çekildiğinde ise aylık taksit tutarı iki bin 385 lira olarak hesaplanıyor. En uygun faizle çekilen söz konusu kredinin toplam geri ödeme tutarı 10 yıl vadeli kredide 342 bin lirayken 15 yıl vade için ise 430 bin lira olarak karşılığını buluyor.