Kategoriler
Proje Haberleri

Konut kredisi faizlerinin düşmesini fırsat bilip zam yaptılar

Konut kredisi faizlerindeki indirimi fırsat bilen kimi ev sahipleri ile müteahhitler konutlarına yüzde 5 ila 10 arasında zam yaptı. Bazı fırsatçı mal sahipleri, düşen maliyetin kendilerine rant olarak dönmesini istedi. Bu kişiler yüzünden canlanması beklenen konut satışları baltalanırken, konut alıcısı ise ucuz konutlara yönelmeye başladı.

Konut kredisi faizlerinin Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank tarafından 500 bin TL’ye kadar olan rakamlarda 0,99’a çekilmesinin ardından başlayan hareketliliği fırsat bilen bazı mal sahipleri, İstanbul’da satılık ev fiyatlarına yüzde 5 ila 10 arasında değişen oranlarda indirim zammı yaptı. Bu da fiyatı mesela 500 bin TL olan ev için 25 ile 50 bin TL’lik artış anlamı taşıyor.

‘Satılık evlere talepler düşük faize rağmen azaldı’

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa; Kadıköy, Maltepe, Kartal, Şişli gibi ilçelerde konut kredisi faizlerinin indirilmesinin ardından görülen indirim zammını değerlendirdi. Aşa “Konut talebi olması için hem kredilerin hem de konut fiyatlarının aşağıda olması lazım. Kamu bankaları faizi aşağı çekince talep oluştu ama bazı ev sahipleri ile müttehitler ‘Tüketicinin cebinden çıkacak para azaldı, bunun bir miktarını ben alayım’ anlayışıyla zam yaptılar. Dolayısıyla da başta Kadıköy olmak üzere bazı ilçelerde satılık evlere talepler düşük faize rağmen azaldı. Ümraniye, Çekmeköy, Beylikdüzü’nde ve Esenyurt’ta satışlar var. Çünkü talepler 300 ile 500 bin TL arası evler için yüksek. Satışlar iyi gidiyor” diye konuştu.

Aşa, konut kredisi faizlerinde 0,99 ile 1,60 arasında tüketici için 250 bin TL’lik fark oluştuğunu ve bu farkın azalmasının konut alıcısı için cazibe oluşturduğunu söyledi. Aşa, insanların elinden avantajları alındığı takdirde yapılan lüks konutların satılmasının daha çok bekleneceğini söyledi. Bağdat Caddesi, Kozyatağı gibi yerlerde binlerce konut inşa edildiğini ve fiyatlarının yükseltildiğine dikkat çeken Aşa “İstanbul’u geziyoruz. Zaten balon olan fiyata bir de zam yapmak, konutta canlanmasını beklediğimiz talebi baltalamaktan başka bir işe yaramıyor” diyerek sözlerini tamamladı.