Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut kredisi için zorlu şartlara hazır olun

Konut kredisi için başvuru yapanlar akıllarında olmayan diğer sıkıntılarla yüzleşmeye başladı. Bankaların kişiler önüne çektiği set o kadar kuvvetli ki, kişiler yeniden kurduğu hayallerinden vazgeçmek durumunda kalıyor.

Konut kredisi için aranan şartlar zorlaştı

5-12 Haziran tarihleri arasında rekor satışın elde edildiği kampanyalarda en büyük sorunu yine kamu bankaları çıkarıyor. Buna göre, başvuru yapan kişi aranan şartları karşılayamadığı için hayallerini yeniden ertelemenin kırıklığı içine girmekte. Konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, kredilerde yaşanan zorlayıcı şartların her geçen gün arttığı söyledi. İki haftalık süre içerisinde satış rekorlarına koşulduğu gayrimenkul sektöründe kampanyadan yarar sağlayamayanlar da olmuştu. Özelmacıklı, 01.01.2019 tarihi ve sonrasına ilişkin satış görmüş taşınmazlar ile refinansman ve borçları yapılan taşınmazların kampanyaya dahil edilmediğini aktardı.

Mustafa Hakan Özelmacıklı
Mustafa Hakan Özelmacıklı

Her geçen gün yeni bir engel çıkıyor

Özelmacıklı, bankaların kısa çalışma uygulamasından yararlanan kişiler adına eksik günleri olduğunu belirterek başvurularını onaylamadıklarını belirtti. Tüm bunlara istinaden doktor, öğretmen ve mühendis dışındakilerin başvurularının onaylanmasının epey güç olduğundan bahsediyor. Başka mesleklerdeki kişilerin başvurularında ya talep reddi söz konusu olmakta, ya da çok düşük oranlı kredi paketine onay verilmektedir. Durumun sektör kadar insanlar içinde zorlayıcı yönünü gören Özelmacıklı, bankaların bu konuda esnek olması gerektiğini belirtti.

Bankalar kredilendirme oranlarını düşürdü

Bazı bankaların binalara ait enerji performansına göre sınıflara ayırdığı ve kredile miktarını bu şekilde belirlediği görülmektedir. Bir örnek ile kıyaslama yaparsak eğer, A sınıfı olan bir konut için ekspertiz değeri yüzde 90’ı finanse edilebiliyor. Ancak bu durumun C sınıfı bir konut üzerinde epey bir değişiklik yaşadığı ve neredeyse yüzde 80’inin finanse edildiğinden bahsedilmektedir.

Bu durumda, BDDK’nın 19.03.2020 tarihli 8949 sayılı kararı unutulmamalı. Bu karara göre, “enerji kimlik belgesi bulunan ve enerji performansı B sınıfı olan konutlar da dahil olmak üzere, değeri beş yüz bin Türk Lirası ve altında olan konutlar için finansman oranı yüzde doksana çıkarılmasına karar verilmiştir.

Ek kısıtlamaların yalnızca bununla kalmadığından bahseden Özelmacıklı, ticari ya da değer artış kazancı vergisi nedeni ile çekilecek kredilerde satıcıların ek kısıtlamalarının da devam ettiğini hatırlatıyor.

Satış işlemleri uzadı

Pazarlama sürelerinde yaşanan kısalmaya karşı satış işlemleri gereğinden fazla uzamıştır. Müşterilerin daha hızlı karar verdiği dönemde, işlemler beklendiğinden daha fazla zaman kaybı yaşatıyor. Bir ekspertiz raporlarının hazırlanması bile 4 gün sürmektedir. Banka onaylarının geç gelmesi, web tapu sistemi dışında tapudan randevu alınamaması gibi birçok pratik işlemde yavaşlama söz konusudur. Yoğun tapu dairelerindeki en erken randevu tarihi ise iki hafta sonra olarak belirlenmiştir.

“Önce kredi onayı almaya bakın”

Altın Emlak Genel Müdürü, kişilere ev aramaya çıkmadan evvel konut kredisi için onay alınmasını bir tavsiye niteliğinde belirtiyor. Ön onaydan geçtikten sonra ev arayışına girmeleri ve belirli miktara uygun evlere bakmaları daha doğru olacaktır. Bu şekilde yapılacak küçük bir girişimin bile zaman ve para kaybının önüne geçebileceği söylenebilir.