Kategoriler
Konut Kredisi

Konut kredisi kullanan ilk 4 ilden birincilik İstanbul’a gitti

Konut kredisi kullanan başlıca iller arasında İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa var. 9 aylık süreci kapsayan araştırma verileri, yaklaşık olarak 80 milyar liralık artışla kredi rakamının 280 milyar lirada tamamlandığını gösteriyor. Kredilerin yüzde 52,5’inin İstanbul’da olduğu, ancak geriye kalan listenin devamında Ankara, İzmir ve Bursa’nın İstanbul’a eşlik ettiği görüldü.

Konut kredisi kullanan ilk 4 il tespit edildi

Konut kredisi kullanan ilk dört il içinde ilk sıraya yerleşen İstanbul oldu. Daima satışlarda ve kredi kullanım oranlarında öne geçen İstanbul’u takip eden isimler Ankara, İzmir ve Bursa oluyor. Yıl itibariyle uygun faiz imkânı ve ödeme yöntemlerini sunan kamu bankaları tarihte konut kredisi kullanımını en üst düzeye taşıdı. Ocak-Eylül ayları arasındaki 9 aylık süreçte kredi bakiyesinin 80 milyar lira kadar arttığını gösteren veri paylaşımı, rakamın toplamda 280 milyar liraya ulaştığını kaydetti. Türkiye genelinde konut kredisi kullananların büyük bir kısmı ise 4 ilde kendini göstermiştir.

Anadolu Ajansı muhabirinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine ulaşmasının ardından derlenen bilgiler, Türk bankacılığındaki son durumları gözler önüne seriyor. Eylül ayının son demlerinde kullanılan konut kredi bakiyesinin 277,3 milyar liraya yükseldiği veriler geçen yıl ile kıyaslamaya sokuldu. 2019 yılının sonunda toplam kredi bakiye rakamının 199 milyar seviyesinde yılı kapattığı verilere işlenmiştir. Bu sayede 2020’nin ilk 9 ayında bakiyenin yüzde 40’lık artış yaşadığı tespit edildi.

İstanbul liste başına taşındı

Konut kredileri ülke çapında en çok İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da kullanıldı. İstanbul’un yüzde 27,7’lik bir paya sahip olduğu tabloda, 79,7 milyara erişen kredi bakiyesi ile konut kredileri bu payda yer edindi. 12,1 oranında 33,6 milyar liralık bakiye ise Ankara’da bulunuyor. Ankara’yı yakından takip eden ilin İzmir olduğu bilgisine karşılık, pay yüzde 7,8 ile 21,6 milyar liralık krediye ulaştı. Listenin sonuna gelen Bursa, yüzde 3,9’luk pay ile 10,7 milyar liralık kredide sınırlı kalmıştır. Toplam konut kredisinde 4 ilin payı yüzde 52,2 oranını oluşturarak, 145,6 milyar liralık bir bütçe yaratıyor.

Kilis kredi artışıyla pay edindi

Ocak-Eylül dönemi arasındaki 9 aylık süreçte konut kredi bakiyesini yükselten il yüzde 60 ile Kilis oldu. Eylül sonunda kullanılan konut kredi bakiyesi yalnızca Kilis’te 261,5 milyon liraya yükselmiştir. Kilis’i yakından takip eden Elazığ yüzde 59,5 ile ikinci sıraya yerleşirken, sıralamada yüzde 58,7 ile kendi yerini bulan Aksaray üçüncü oldu. Aksaray’ı takipte olan yüzde 56,7 ile Muş olurken, Muş’u Iğdır yüzde 55,3 ile sıralamanın sonunda karşıladı.

Dönem içinde konut kredi bakiyesinde artışın en fazla yaşandığı il ise yüzde 23,5 ile Çankırı olmuştur. Çankırı’dan sonra yüzde 23,8 ile Hakkari, yüzde 25,2 ile Tunceli, yüzde 27 ile Bartın ve yüzde 29,7 ile Ardahan geldi.

Konut kredi bakiyesi artışında 40 il sırada!

1 milyar lirayı aşan konut kredi bakiyesi, yıl itibariyle eylül ayında 40 ilde yayıldı. Geçtiğimiz yılın son aylarında sayıca 31 ili kapsayan konut kredi bakiyesindeki artış, bu yıl kategori olarak birbirinden ayrılmıştır. Kredi bakiyesi 1-2 milyar lira arasında olan il sayısı 19 iken, 3-4 milyar arasında olan il sayısı 12’de kaldı. 5-10 milyar lira arası olan il sayısı 5, 10 milyar lira ve üzeri olan il sayısı ise 4’tür.

Benzer haberlere göz atmak için tıklayınız.