Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut kredisi kullananların sayısı eylülde de azaldı

Markalı konut projelerindeki gayrimenkul satışları için konut kredisi kullanımı, ağustos ayına göre düşüş gösterdi. REIDIN-GYODER Eylül 2020 endeksine göre markalı projelere ait konutların yüzde 26.35’i banka kredisi aracılığıyla satın alındı.

Ağustos ayında bu konutlar için banka kredisi kullanım oranıysa yüzde 36.23 seviyesindeydi. Ağustos ayının verilerine bakıldığında, bir aydaki bu düşüş, 10 puanlık seviyeye işaret etti. Ayrıca, artan konut fiyatlarıyla beraber konutların stok erime hızı da bir ay içerisinde düştü.

Peşin ve senetle ödemeler arttı

Markalı projelerden konut satımları için kullanılan konut kredisi sayısı azalırken tamamı peşin ödeme ve firma bünyesindeki senetle ödeme sayıları, eylül ayında, bir önceki aya göre artış gösterdi. Ağustos ayındaki satışlarda peşinat kullanım oranı yüzde 43.65, senet kullanımı yüzde 20.12 seviyesindeydi.

Eylül ayındaysa peşinat kullanım oranı yüzde 48.17, senet kullanım oranı da yüzde 25.48 seviyesine çıktı.

Konut fiyatları yüzde 8.19 arttı

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi‘nin Eylül 2020 dönemine ait sonuçlarına göre markalı projelerdeki konut fiyatları, bir ay içerisinde yüzde 35 arttı. Geçen yılın eylül ayına göre bu artış ise yüzde 8.19 oranında oldu.

Yeni Konut Fiyat Endeksi‘nin yayımlanmaya başladığı Ocak 2010 döneminden bu yanaysa konut fiyatları, yüzde 102 oranında arttı.

Konut tiplerindeki fiyat artış oranı

Kurumsal gayrimenkul şirketleri tarafından üretilen konutların ağırlıkta olduğu araştırmaların sonucunu gösteren REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi‘ne göre 1+1 konut tiplerindeki fiyat artışı, yüzde 0.85 oldu. Geçtiğimiz ayın sonuçlarını gösteren endekse göre 2+1 dairelerdeki fiyat artışı, yüzde 0.21 oranında.

Göstergeye göre 3+1 daire tiplerindeki nominal fiyat artışı yüzde 0.15, 4+1’lerdeyse 0.36 oranında.

Konutların stok erime hızı düştü

Ağustos ayında yüzde 9.44 oranında olan markalı projelere ait konutların stok erime hızı, eylül ayında, yüzde 7.77 oranına indi. Geçtiğimiz aya ait satılan konutların yüzde 55.5’i bitmemiş konutlardan oluşurken inşaatı tamamlanan konutların satış oranıysa yüzde 44.5 seviyesinde oldu.

Ağustos ayındaki satışların yüzde 46.93’ü bitmemiş konutlardan oluşurken yüzde 53.07’si yapımı tamamlanan konutlardan oluşuyordu.