Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut Kredisi nasıl alınır

Uzun zamandır faizlerin yüksek olması nedeniyle konut almak isteyen vatandaşlar faizlerin yüksek olması nedeniyle konut almakta zorlanıyorlardı. Vatandaş konut alamayınca konut kiralamayı tercih ediyorlardı. Ancak 2019 yılı Ağustos ayı itibarı ile Kamu Bankalarının faiz oranlarını yüzde 1’in altına düştü. Böylece inşaat sektöründe canlanmalar başlamış oldu.

Artık vatandaş yüksek konut kirası ödemek yerine konut sahibi olmak istiyor. Kiraya ödeyeceği tutar yerine satın aldığı konuta ödeme yapmak ve konut sahibi olmak istiyor. Ancak Konut Kredisi kullanmanın da bazı şartları var. Peki konut kredisi nasıl alınır?

Konut kiraları yüksek

Son zamanlar yükselen kira tutarları yüzünden insanlar kira yerine bir konut sahibi olmak istiyor. Yüksek kira bedelinin neredeyse konut kredisi taksit tutarına yakın olması konut kredisi kullanarak daire sahibi olma sebeplerini arttırıyor.

Özelikle kira miktarlarının neredeyse bir kredi taksiti kadar yüksek olması vatandaşı kredi kullanarak daire sahibi olmaya yönlendiriyor. Bunun dışında bütçeyi zorlaması, bu durumun en önemli sebepleri arasında yer alıyor. Fakat yastık altında birikmiş bir miktar parası olmayanlar ev almakta zorlanıyor. Veya konut almak için yeterli bütçeye sahip olmayanlar da daire sahibi olma şansı olmuyor. Artık bankalardan kredi kullanarak ev sahibi olmaktan başka seçim kalmıyor. Bankalardan, özellikle de faiz oranlarının daha düşük olması nedeniyle kamu bankalarından konut kredisi kullanarak daire sahibi olabiliyor.

En uygun kredi Konut Kredisi

Bu durumda vatandaş konut kredisi kullanarak daire sahibi olmak istediğin bankalar tarafından neler isteniyor. Hangi şartlarla konut kredisi kullanıyor, ve konut kredisi nasıl alınır?

Bütün bankalar vatandaşlara şartların sağlanması durumunda konut kredisi verebiliyor. Ayrıca konut kredisi faiz oranları diğer kredilerin faiz oranlarından da daha düşük oluyor. Kredi kullanmaya karar veren vatandaş en fazla ne kadar kredi kullanabilir? Bu sorunun cevabı 21 Eylül 2016 tarihinde Ekonomi Koordinasyon Kurulu tarafından verildi. Kurulun verdiği karara göre, konutun değerleme uzmanı tarafından koyulan değerin yüzde 80’i kadarını kullanabiliyor. Vatandaş krediyi kullandıktan sonra seçilen vade süresi boyunca konuta banka tarafından ipotek koyulur.

Konut kredisi nasıl alınır?

Belirli bir gelire sahip olan kişiler bankalardan kredi kullanabiliyor. Ancak krediyi kullanacak kişinin daha önceden bankalarla sorun yaşamaması, yasal takip sürecine girmemiş olması da gerekiyor. Krediye konu konutunda da kredi şartlarına uygun olması da gerekiyor. Örneğin ruhsatsız olmaması, tapusunun olması, kaçak yapılmış olmaması gibi durumlar önemli.

Kredi kullanma sürecinde kimlik kartı, ikametgah bilgileri, çalıştığı kurumdan imzalı gelir beyannamesi gibi evraklar bankalar tarafından isteniyor. Bu belgeler doğrultusunda kredi kullanmaya uygun ise sonrasında konutun değerinin belirlenme aşamasına geçilir.

Evin değerinin yüzde kaçına kredi verilir?

Sonrasında bankalar anlaşmalı oldukları Gayrimenkul Değerleme şirketlerden birisi ile konutun değerini belirler. Belirlenen değerin yüzde 80’ine kadar olan tutara kadar vatandaş kredi kullanabilir. Geri kalan yüzde 20 oranındaki tutarı ise vatandaşın ödemesi ödemesi gerekiyor. Daha sonrasında tapu işlemleri yapılır. Tapu konutu satın alan vatandaşın üzerine tescil edilir ve taşınmaz üzerine ilgili banka adına ipotek konulur. Konulan ipotek kredinin ödenerek tamamlanmasından sonra banka tarafından ipoteğin kaldırılması işlemi yapılır. Artık uzun yıllar ödeme yaptığınız konut sizindir.