Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut kredisi tarihi fırsatların kapısını açtı

Konut kredisi tarihi fırsatları yaşıyor. Kamu bankaları tarafından 0.64’e indirilen faiz oranları hakkında konuşan İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkan Yardımcısı Mehmet Kurt; konut kredilerinin tarihi anlar yaşadığından bahsediyor. Bu durumun özellikle büyük bir fırsat olduğunu gören Kurt, inşaatta yeni maliyetlerin henüz konut fiyatlarına yansımadığını söyleyerek vatandaşa uyarıda bulundu.

Konut kredisi faiz oranları giderek azalıyor

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkan Yardımcısı Mehmet Kurt, alınan yeni kararlara ilişkin henüz inşaat maliyet masraflarının konutlara yansıtılmadığını söylendi. Kurt’a göre konut fiyatlarında ileri dönemde büyük artışlar yaşanacak. Bu nedenle vatandaşın tedbiri elden bırakmadan hayallerine kavuşma maksadıyla biran evvel karar vermesi gerekiyor. Kamu bankalarının başlatmış olduğu faiz oranları aynı zamanda tarihi kampanyalara neden oldu. Ancak Emlak Konut GYO altında devam eden bu konut kampanyaları yalnızca 2 ay süreyle geçerli. İhtiyaç bakımından ev sahibi olmak isteyenlerin özellikle harekete geçmesi gerektiğini belirten Mehmet Kurt, “kredilerdeki ertelemenin 1 yıl olması bu durumu daha da cazip hale getiriyor” dedi.

Pek çok kişi evini tanıma fırsatı yakaladı

Dernek başkan yardımcılığının yanı sıra Lik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı olan Mehmet Kurt; ülke genelinde kendini geçtiğimiz aylardan itibaren hissettiren yeni tip koronavirüs (covid-19) sırasında değişen tüketici istekleri hakkında konuştu. Sosyal izolasyon kurallarının öne çıktığı süreçte insanlar evleriyle tanışmak durumunda kalmış ve çoğu kişi evlerindeki eksikliği fark etmiştir. Bu da kişilerin oturdukları ev hakkında sorular sormasına neden oldu. Bunlardan ilk ikisi, “Bu evde yaşanabilir mi? Depreme dayanıklı mı?” olarak karşımıza çıkıyor. 2015 yılından itibaren inşaat sektöründe yaşanan değişiklikler bu sektör üzerinde yeni evreler geçirilmesine neden oldu. Sıkıntılı sürecin yaşandığını hatırlatan Kurt, pandemiden önce 0.84’e düşen konut faizlerinin bile insanlar tarafından oldukça memnun karşılandığını söylüyor. Ancak salgın hastalık döneminin başlamasıyla birlikte sektörlerde yaşanan durgunluk en fazla gayrimenkule yansıdı. Hükümetin yakın zamanda aldığı kararlar kamu bankalarını teşvik etmiş ve faiz oranlarının 0.64’e düşmesine neden olmuştur. Bu nedenle şimdiki faiz oranlarının vatandaşın yakalaması için iyi bir fırsat olduğu açıkça görülüyor.

Eski fiyatlar üzerinden yeni evler satışta

Bursa’da henüz konut inşaat projesinin olmadığını söyleyen Kurt, firmaların yarım kalan projelerini fırsat dahilinde tamamladığından bahsetti. Yaşanan faiz oranlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Kurt’un, hükümetin yarattığı konut fırsatını müteahhitlerin de desteklenmesi gerektiği düşüncesi dikkat çekiyor. Müteahhit firmalar tarafından yapılan satış bedel zammının özellikle markalara itibar kaybettirdiği açıkça görülürken; yüzde 60’ın üzerindeki firmanın itibar kaybına engel olmak için fiyat değişikliği yapmadığını söyledi. Mehmet Kurt, Kurul Başkanlığını yaptığı Lik Yapı hakkında müşterilerini rahatlatma yoluna gitmiş; ve yeni faiz oranlarına karşın eski fiyatların devam ettirileceğini kamuoyuyla paylaşmıştır.