Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut kredisi teminat oranlarında değişiklik

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) daha önce konut, taşıt ve kredi kartları ile ilgili yapmış olduğu uygulamalarda değişikliğe gitti.

Konut kredileri için daha önceden uygulanan ekspertiz değerinin yüzde 75’ine kadar kredi kullanma imkanı bulunuyordu. Yeni yapılan uygulama ile bu oran binanın enerji performansına bağlı olarak iki farklı oranda uygulanacak şekilde arttırıldı.

Yeni uygulamaya göre A sınıfı enerji performansına sahip olan binalardan daire satın alınması durumunda ekspertiz değerinin yüzde 90’ına kadar kredi kullanma imkanı bulunurken B sınıfı binalarda bu oran yüzde 85 olacak.

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğin konut kredilerinde teminat oranlarına ilişkin hükümlerinde de değişiklik yapıldı. Buna göre; tüketicilere, konut edinmeleri amacıyla kullandırılacak konut teminatlı kredilerde, kredi tutarının teminat olarak alınan dairenin değerine oranı, enerji performansı A sınıfı olan daireler için yüzde 90’ı, enerji performansı B sınıfı olan daireler için yüzde 85’i aşamayacak.