Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Konut kredisinde faiz indirimi devam edecek mi?

Geçen 6 Temmuz tarihinde ataması gerçekleştirilen Murat Uysal başkanlığındaki ilk Merkez Bankası Para Politikası Kurulu 25 Temmuz’da toplanmıştı. Bu toplantıda Kurul, faizleri tam olarak 425 baz puan düşürmüştü. Böylece, geçen yılın ağustos ayında yaşanan kur şokunun ardından eski başkan Murat Çetinkaya döneminde 6.25 puanlık artışla yüzde 24’e yükseltilen politika faizi yüzde 19.75 oranına inmişti. Merkez Bankası, bundan önceki son faiz indirimini 25 Şubat 2015’te gerçekleştirmişti. Yani bu karar, 4.5 yıl sonraki ilk faiz indirimi oldu.

Uzmanlardan faiz indirimi ile ilgili değerlendirme

Kredi ve mevduat faizlerinde de indirim gerçekleşti. Kamu bankaları öncülüğünde gerçekleştirilen girişimle konut kredi faizleri yüzde 1’in altına indi. Mevduat faizleri de düşünce konut almak daha cazip bir hale geldi. Peki faizlerdeki bu indirim devam edecek mi? Para Politikası Kurulu, bir sonraki toplantısını 12 Eylül tarihinde gerçekleştirecek. Uzmanlar toplantıda bir kez daha faizlerde indirim bekliyor. Bu indirimin de herhangi bir sürpriz olmaması durumunda 100 ila 200 puan civarında olacağı tahmin ediliyor.

Remax Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, konuyla ilgili bazı değerlendirmelerde bulundu. Kırmızıtaş Başaran, faiz indiriminin düşen enflasyona paralel olarak yıl sonuna kadar devam etmesini beklediklerini ifade etti. Kırmızıtaş Başaran, “Düşen faizlerle bankaların para bulma maliyetleri de azalacağından kredi faizlerinin bir miktar daha gerileyebileceğini söyleyebiliriz. Özel bankalardaki faizlerin de yüzde 1 seviyelerine yaklaşması muhtemel. Düşen faizler konut talebini artıracağından ev alma planlarının ertelenmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Satışların Ağustos itibarıyla hızla arttığını hep birlikte izliyoruz. Bu tempo faiz desteğiyle yıl sonuna kadar devam ederse 1 milyon adelik satış rakamı aşılır” değerlendirmesinde bulunarak sözlerini sona erdirdi.