Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut kredisinde tarihi rekor kayıtlara geçti

Konut kredisinde tarihi indirim, tarihi rekoru getirdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, ülke genelinde kullanılan konut kredi tutarı son 6 ayda geçmiş yıllardaki tüm rekor sayıları aştı. Kamu bankalarınca çıkarılan düşük faizli kredi uygulaması bu rekoru arttıracağa benziyor.

Konut kredisinde tarihi rekor

Türkiye genelinin kullandığı konut kredisi geçmiş yıllardaki tüm rekorları katladı. 1 Haziran tarihinde duyurulan ve 2 Haziran tarihinde başvuruları kabul eden bankalar sayesinde vatandaş hayallerine kavuşma arzusuyla bankaya koşuyor. Rekor rakamların elde edildiği 1 Ocak – 26 Haziran dönemine ilişkin konut kredi bakiyesinde 32,2 milyar lira artış görülürken; bu tutarın daha önce rekor sayı olarak 2017 yılında 27,6 milyar olduğu tespit edildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından paylaşılan verileri derleyen AA muhabiri, son 3 yılın değerlerini karşılaştırdı. Buna göre, 2018 yılı sonunda 188,5 milyar lira olarak kayıtlara geçen konut bakiyesi, bir sonraki yıl 2019’un sonunda 10,2 milyar lira artış yaşamıştır. Yaşanan artışla birlikte rakam 198,7 milyar liraya yükseldi. Bu yılın ilk çeyreğinde ise konut kredisinde yaşanan artış 12,3 milyar lira olarak tespit edilmiştir. Toplam miktar ise 211 milyar liraya ulaşım sağladı.

Düşük faizli kredi uygulaması çok tutuldu

Geçtiğimiz 1 Haziran tarihinden itibaren normalleşen Türkiye’de hükümet teşvikli kredi destek paketleri duyurulmuştur. Normal hayatla birlikte gayrimenkulün canlanma yaşaması konut kredisi taleplerini arttırdı. Pandemi süresinde durgunluk yaşanan sektörde yılın ikinci çeyreğinin sonları oldukça hareketli görünüyor. Yoğun ilginin ardından ikinci çeyrekte konut kredisinde yaşanan artış 19,6 milyar liraya ulaştı. Bankacılık sektörünün konut kredisi bakiyesi ilk yarıda 32,3 milyar lira artış yaşarken, toplam rakam 230,9 milyar lira olmuştur. Tarihi rekor olarak bilinen 2017 değerlerini  geçen, yıl itibariyle yeni rekor sadece son 6 aylık dönemde kırıldı. 2017’de bilinen tarihi rekor ise 27,6 milyar lira olmuştu.

“Fırsatçılar tutarı arttırınca talepte düşüş yaşandı”

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, kamu bankalarınca başlatılan indirim kampanyasının konuta olan ilgiyi yeniden arttırdığını dile getirdi. Yüzde 50 artış yaşayan taleplerin özellikle ev satın alma durumunu erteleyen ve kiradan kurtulmak isteyen vatandaşlar tarafından arttırıldığına dikkat çekiyor. Fırsat olarak ortaya çıkan sürecin özellikle fırsatçılar tarafından bozulduğunu aktaran Aşa, “Fırsatçıların haksız kazanç sağlama isteği olmasaydı bankadan çekilecek kredi tutarı ve satışı yapılan ev miktarı daha fazla olacaktı.” dedi.

Fırsatçılıkta mal sahiplerinin ve firmaların öne çıktığı ancak tüm bu haksız kazanç isteğine rağmen konutlarının satılmadığını dile getiren Aşa; bu kişiler hakkında kredi kullandırılmaması gibi önemli yaptırımların getirilmesini çözüm önerisi olarak sundu.

“Kişi başına kullanılan kredi tutarı yükseliyor”

Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, BDDK verilerine göre geçen yıl kişi başı kullanılan kredi miktarının bu yıl yükseldiğini belirtti. Geçen yıl bu rakam 170 bin lira civarında görülürken, bu yıl 1 – 26 Haziran arasında kullanılan kredide 19 milyar 618 milyon lira artış söz konusu oldu. Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün verileri baz alınırsa 90 bin adet kredili konut satılması mümkün olarak görülmektedir. Söz konusu 90 bin kredili konut satışının kişi başına düşen miktarı 170 bin lira ile 218 bin lira arasında değişiyor.

“Kredili konut satışı belirlenen rakamları geçecek”

Era Türkiye Marka Direktörü Toros Cumhur, geçtiğimiz ay başlayan konut kampanyalarının sektöre yeniden canlılık kazandırdığını açıkladı. Bu kampanyaları yakından takip ettiğini belirten Cumhur, aynı zamanda kampanyaları büyük destekçi olarak görülüyor.

Konut kredi hacmi hakkında fikirlerini belirten direktör, 1 – 19 Haziran tarihleri arasında 11,5 milyar lira konut kredi hacminin yükseldiğini belirtti. Bu rakamın geçen yıl 2019’un değerlerini bile geçtiği görülürken, şimdilerde BDDK tarafından açıklanan ilk 27 günlük değerler tüm zamanların en yüksek hacmi olarak karşımıza çıkıyor. Bu rakamın 6 aylık olmasını oldukça şaşırtıcı bulan Cumhur, sadece ipotekli konut satışlarının önümüzde günlerde 100 bin adedi aşacağını belirtti.

“Yıl sonuna dair beklentiler giderek yükseliyor”

Nef İcra Kurulu Üyesi Selçuk Çelik ise yapılan kampanyanın sektöre yeni bir ivme kazandırdığını ve bu ivmenin her alana yayıldığını dile getirdi. Cazip fırsatlar olarak karşımıza çıkan kampanyaların konut talebini hareketlendirdiğine dikkat çeken Çelik, pandemi dönemine rağmen yaşanan gelişmenin oldukça çarpıcı olduğunu aktardı.

Nisan ve Mayıs ayındaki duraksamaların Haziran ayında yeniden yükseldiğini ve gerçek bir sıçrayışı öngördüklerini açıklarken, yıl sonunda 1,4 milyon satış adedine ulaşabileceklerinin altını çizdi. Böylece sektörde Avrupa liderliğini ele geçirecek Türkiye’yi destekleyen Çelik, aynı zamanda dijital dünyaya adım atan Nef hakkında son bilgileri aktardı. Haziran ayı itibariyle 305 adet satış gerçekleştiren firmanın geliri 373 milyon liraya ulaştı. Satışların 81 milyon lirası ise Nef Online üzerinden gerçekleştirildi.