Kategoriler
Ekonomi Manşet

Konut kredisine talep yağmuru

Dolardaki düşüş sonrası kamu bankalarının konut kredisi faiz oranını yüzde 1’in altına çekip kredi vadelerini ise 180 aya uzatmasının ardından konut kredisine olan talep hızlı bir şekilde artış gösterdi. Konut kredisindeki faiz oranını düşüren kamu bankalarının konut kredilerine olan talep, rekor kırdı.

Edinilen bilgilere göre kamu bankalarına yönelik konut kredilerine olan talep 7 iş günü içerisinde 5,9 milyar liralık seviyeye ulaştı. Son hafta içerisinde konut kredisine başvuranların sayısı ise 34 bini aştı.

Kredi talebi artmaya devam edecek

Konut kredilerine olan talep ilk kez kısa bir süre içerisinde bu kadar hızlı bir yükseliş gösterirken önümüzdeki Kurban Bayramı’ndan sonra da konut kredilerine olan talebin yükselmeye devam edeceği tahmin ediliyor.

Faiz oranlarının daha da düşeceğini ön gördüklerini söyleyen analistler kamu bankalarının yanı sıra özel bankaların da kredi faiz oranlarında indirim yapacağını belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulunun kararını TCMB Başkanı Murat Uysal’ın duyurmasının ardından dolar hızlı bir düşüş yaşadı. Doların düşüşünün ardından Türkiye’deki kamu bankaları mevduat ve kredi faiz oranlarını düşürmeye başladı.

TCMB Para Politikası kurulu politika faizini 425 baz puan düşürerek yüzde 24’ten yüzde 19,75’e indirmişti. TCMB’nin kararının ardından ABD Merkez Bankasının (FED) kararı beklenildiği gibi olmuştu.

FED yaptığı 250 baz faiz indirimi hakkında açıklama yapan FED Başkanı Jerome Powell’ın kafa karıştıran açıklaması dolarda dalgalanmalara neden olmuştu. Trump’ın “her zamanki hayal kırıklığı” olarak nitelendiriği Powell’ın açıklaması, faiz indiriminin bir trend olmadığını iddia ederken dolarda dalgalanmalar yaşandı.

Trump’ın 300 bin dolarlık Çin ürünü için yüzde 10 gümrük vergisinin getirileceğini açıkladıktan sonra geçtiğimiz aylarda Huawei kriziyle yeniden yükselen Çin ve ABD gerginliği tekrar ateşlendi. Çin’in ise ABD’li tarım ürünlerinin alımlarını geçici bir süreliğine durdurma kararı gerginliği sürdürdü.

Gelişmelerle birlikte doların düşüşüne paralel olarak altın rekor kırarken dolar, son zamanların en düşük seviyelerine ulaştı.