Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Konut liderliği İranlıların eline geçti

Konut liderliği, yabancı yatırımcılar arasında bu yıl itibariyle ülkemiz genelinde yüksek konut alımları sağlayan İranlıların oldu. Türkiye’de yabancı yatırımcılarda yaşanacak olan artış nihayet gerçekleşmiş, çıkan veriler karşısında bu yılın ilk çeyreğinde geçen yıla oranla yüzde 97’lik bir artış yaşanmıştır.

Konut liderliği artık İranlıların

Yeni tip koronavirüs (covid-19) gündeminden bu yana Türkiye’de sağlık hizmeti başarılı sonuçlar verdi. İnşaat çalışmalarının durdurulmadığı süreçte ise yeni konut projeleri hayat bulmaya devam ediyor. Bu sürede Türkiye’de yabancı yatırımcılardan en çok İranlılar ülkemiz genelinde konut alımı yaptı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine bakıldığında, Türkiye’de yabancı yatırımcılarda ilk sırada gelen İranlılar oldu. 2015’ten bu yana liderliği götüren Irak, liderliği ilk kez 61 ay sonra şubat ve mart ayları için başka ülkeye kaptırdı. AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerini bir araya getirdiği habere göre, bu yılın ilk çeyreğine yabancı yatırımcılardan İranlılar damga vurdu.

2015 yılından bu yana Türkiye içerisinde konut alımlarında yabancı yatırımcıların verileri düzenlenirken, çıkan sonuçlarda daima Iraklılar ön safhada yerini koruyordu. Ancak 2015’ten bu yana yaptıkları liderliği 3 aylığına Suudi Arabistan’a devretmiş ve daha sonra bu sayı eşit bir orana ulaşmıştı. Verilere tekrar bakıldığında ise bu yılın ilk çeyreğinde sırada düşüş yaşayan Iraklıların, birinciliği İranlılara verdiği açıkça görülüyor.

2019’un ilk çeyreğinin aynı dönemlerinde ise konut satışı yüzde 97 oranıyla artış göstermiş, 946’dan 1.746 rakamına ulaşmıştır. İranlıların son dönemde gerçekleştirdiği tercih ile Türkiye’de listeye ilk sıradan yerleşmesi dikkatleri çekti. Geçen yılın ilk 5 ayı içerisinde ulaşılmış olan bu rakam ise bu sene sadece üç ayda aşıldı. Ayrıca 2019 boyunca aldıkları ev sayısı yalnızca 5 bin 423 adet şeklinde gerçekleşti.

Türkiye genelinde bu yılın ilk çeyreğinde yabancılara yapılan toplam konut satışı ise yüzde 13,9 artış yaşadı. Yaşanan bu artış karşısında rakam 11 bin 68’e ulaşmıştır.

Irak yıllar sonra lider konumunu kaybetti

AA muhabirine konuşan Nevita Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, konuya ilişkin değerli açıklamalarda bulundu. Bu yılın şubat ayında gerçekleşen konut satışlarında bir ilk yaşandığını belirten Akbal, Iraklıların geride bırakıldığına dikkat çekti. Yabancıya satışta liderliği 2015 yılından bu yana elden bırakmayan Iraklılar, bu yılın şubat ayından itibaren İranlıların gerisinde kaldı.

Konut satışlarında ocak ayında 687, şubatta 721, martta ise 465 adet alımın yapıldığı süreçte, bu yılın ilk çeyreği rakam 1.846’ya ulaştı. Böylece şubat ayında konut alımında zirve görülmüş oldu. Şubat ayında her gün ortalama 24 ev alındığını sözlerine ekleyen Akbal, şubat ayı içerisindeki artışın yüzde 135 olarak gerçekleştiğini söyledi.

Nevita Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, Irak ve ABD arasında salgın hastalık öncesinde yaşanan gerginliği hatırlattı. Siyasi ve askeri olarak ortaya çıkan gerginlik bu süreçte tavan yapmış ancak hastalık karşısında gündemini yitirmiştir. Bu sırada Iraklıların gözünü diktiği ABD karşısında, diğer ülkelerin yatırımcıları Türkiye’de liderliği ele aldı.

Tercihler salgın hastalık sonrası artacak

Babacan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Babacan ise, İranlıların özellikle bitmiş veya inşaat durumunda olan projelere ilgi gösterdiklerini belirtti. Babacan sözlerine devam ederek, konutta yatırımda Türkiye’nin değerinin bilindiğini ve dış pazarda önemli bir yere gelindiğini hatırlattı. Her geçen gün güvenilirliğin Türkiye tarafından yabancı yatırımcılara arttırıldığı süreçte konutta liderliği İranlılar ele aldı. Küresel salgının azaldığı ve uluslararası sınırların açıldığı bir dönemin gelişiyle birlikte yabancı yatırımcıların ilgisi daha fazla olacaktır.

İkamet amaçlı konut alımları gerçekleşiyor

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş ise, bu yılın ilk çeyreğinde yabancılara olan konut satışında Türkiye’nin 11 bin 68’e yükselmesine dikkat çekti. Özellikle kültürel bakımdan bizlere yakın olan İranlılar, yıl itibariyle konut liderliği elde etmiş ve liderliği Iraklıların elinden almış oldu. Konutta alımların Türkiye geneline yayıldığı süreçte listede İranlıları; Irak, Rusya Federasyonu, Afganistan, Filistin, Yemen, Azerbaycan, Almanya, Libya ve Çin vatandaşları takip etti.