Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut sahibi olmak isteyenlere sektör öncüsünden önemli uyarılar

Konut sahibi olmak isteyenlere uyarıda bulunan Tahincioğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, vatandaşları maliyet artışına karşı hazır olmaları gerektiğini söyledi. Sektör öncüleri olarak önümüzdeki yıl 2021’de artan inşaat maliyetleri yeni konut projelerinin zamlı satışında rol oynayacak düşüncesi sürüyor.

Konut sahibi olmak için zam oranlarına dikkat!

Konut alabilmek için en güzel zaman diliminin Haziran-Temmuz ve hatta Ağustos dönemi olduğu bilinirken, kamu bankalarının yeniden faiz oranlarında zam yapması vatandaşları beklemeye soktu. Artan fiyatlara karşı bekle ve gör politikasına geçildiği son dönemlerde Tahincioğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu alıcılara önemli uyarılarda bulunuyor.

Henüz zam oranlarında kritik seviyeye ulaşılmadığını bildiren sektör uzmanı, inşaat maliyetlerinde dövizle birlikte artış yaşayan malzemelerin satış sırasında kişilere yansıtılmadığını söyledi. An itibariyle üreticilerin kazanç oranlarında görülen düşüşler ve çoğunlukla zar zor bitirilen konut projeleri müteahhitleri de beklemeye sokuyor. Yeni projeler için adım atmak istemeyenlerin yanı sıra elindeki konut stokunu eritmek isteyenler fiyat artışında bulunmadı. Ancak bundan sonraki projelerde mutlaka zam görülecektir.

Ev fiyatları artacak

Geçtiğimiz haftalarda inşaat sektörünün başlıca malzemeleri olan çimento ve demire gelen zamlar TOKİ Başkanı Ömer Bulut’un da tepki vermesine neden olmuştu. Ancak çözüm bulunamayan zamma karşı inşaat sektörü krizin eşiğinde. Özcan Tahincioğlu’ndan gelen tavsiye ise maliyetlerin yansıtılmadığı satışlardan mutlaka konut sahibi olmaya çalışmak var. Şirket bünyesinde arsa satın alarak veya kat karşılığı hasılat paylaşımında bulundukları projeleri devam ettirdiklerini açıklayan Tahincioğlu; arsa sahiplerinden herhangi bir indirim göremediklerini söylüyor. Bu nedenle yüksek fiyatlardan satışa sunulan konutlar, inşaat sektöründe yaşanan maliyet kriziyle birleşmektedir.

Son 8 aylık süreçte çimentoya yüzde 30 zam geldiğini vurgulan uzmanlar, konut fiyat endeksinde yalnızca 1 sene içinde yüzde 19 artış yaşandığını bildirdi. Maliyet artışlarına rağmen konut fiyatlarının yükselmediğini söyleyenler alıcıları ellerini çabuk tutması konusunda uyarıyor. Firmaların zam oranlarına dayandığı ortamın yavaşça tükenmesiyle birlikte orta vadede zam gelebilir.

Yatırım için beklemede kalın

Konut sahibi olmak isteyenlerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini söyleyen Tahincioğlu; kur artışının henüz yansıtılmadığı projelerden anahtar almak için beklemede kalınmaması gerektiği konusunda uyardı. Pandemi sürecinde yaşanan ekonomik baskının ardından işsizlik oranlarının günden güne artması vatandaşların eldeki parayı tutmasına neden olacak. Bu durumda konut stoklarının hızla erimeyeceği çok açıkken, bazı uzmanların görüşleri eldeki konutları satabilmek için ev fiyatlarında düşüşlerin yeniden görülebileceği fikri var. Peşin ödeme ile bir konut sahibi olmak isteyen alıcıların birkaç ay daha beklemesi önerildi. Kriz günlerine karşı mutlaka temkinli olunması ve yatırımda adımların sağlamlaştırılması şarttır.