Kategoriler
Proje Haberleri

Konut satın aldıktan sonra yapılması gerekenler

Konut satın aldıktan sonra gerçekleştirilmesi gereken bazı yasal işlemler vardır. Peki bu yasal işlemler sürecinde nelere dikkat etmek gerekir?

Bir ev bulunup ödeme planında karara varıldıktan sonra sıra yasal prosedürleri gerçekleştirmeye gelir. Çeşitli cezalarla karşılaşmamak için bu yasal prosedürler yerine tam olarak getirilmelidir. Peki belediyede ve tapuda yapılması gereken işlemler nelerdir?

Öncelikle konutun bağlı bulunduğu belediyeden rayiç bedel belirlenir. Bu bedel, belediyenin belirlediği mahallenin metrekare bazında en alt limitten yüksek olması koşulu ile evin satın alma bedelini, belediyeye bildirilen ve belediye tarafından da resmileştirilen bedeldir.

Bedel doğru beyan edilmelidir, aksi takdirde ceza ödenir.

Tapu sırasında yapılması gereken işlemler

* Rayiç bedel belirlendikten sonra alıcı ve satıcı ayrı olmak üzere yüzde 2 tapu harcını tapunun anlaşmalı olduğu bankaya tapu döner sermaye bedeli ile birlikte yatırmalıdır. Harçlar yatırıldıktan sonra gerekli evrakla tapuya başvuruda bulunulur. Bu evrak kimlik aslı ve fotokopisi, satıcıdan bir, alıcıdan iki vesikalık fotoğraf, tapu aslı ve fotokopisi, rayiç bedel alınırken belediyeden alınacak olan evin borcu yoktur yazısı, kredi kullanılacaksa bankanın ipotek evrakı olarak sayılabilir.

* Evrak teslim edildikten sonra, aynı gün içinde konut satış işlemi yapılabilir.

* Evin yasal olarak birden fazla sahibi olduğu takdirde tapuda bizzat bulunmaları ya da vekalet vermeleri gerekir.

Miras kalan gayrimenkullerde ne yapılmalı?

Miras yolu ile edinilen gayrimenkullerde miras bırakanın öldüğü tarihten itibaren, dört ay içinde veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmesi gerekir. Tahakkuk eden vergilerin ise üç yılda altı eşit taksit halinde ödenmesi zorunludur.

Vergiler dışında miras kalan bir konut mevzubahis ise mirasçının adına tapuda tescil edilerek mirasçının kendi adına tapu alabilmesi için, binde 9 oranında harç ödenmesi gerekir.