Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satın almadan önce sözleşmeye dikkat edin!

Konut satın almadan önce vatandaşları uyaran İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa; son günlerde kamu bankaları tarafından düşük faizli kredi paketlerinin mağduriyetlere zemin hazırladığını belirtmiştir.

“Konut satın almadan önce dikkat edin”

İstanbul Emlakçılar Odası Nizamettin Aşa, kamu bankalarının öncülüğünde başlatılan tarihi indirim kampanyasından yeniden bahsetti. Birinci elde konut kredi faizlerinin 0.64’e düşmesi gayrimenkul sektörüne yeniden hız kazandırmış; 2 Haziran tarihinden itibaren başlayan kredili konut satışları 100 bini geçmiştir. Ayrıca tarihi rekor olarak bilinen, 2017 yılının toplam rakamının yalnızca son altı ayda aşıldığı tespit edildi. Nizamettin Aşa, söz konusu ortaya çıkan rakamın geçen seneye göre yüzde 180 artış kaydettiğini belirtiyor.

“Rekor çok yönlü devam ediyor”

İnşaat sektörü temsilcileri ise kamu bankalarının belirlediği düşük faizli kredi imkanlarının yeniden sektöre can verdiğini söyledi. Yaşanan hareketliliğin fazlaca olduğu gözlerden kaçmazken, geçtiğimiz haziran ayına ait konut satışlarında yüksek değerler bekleniyor. Türkiye geneline yayılan konut satışları aynı zamanda kredi tutarlarının da artmasına neden oldu. Böylece kredi kullanımlarında tüm zamanların yıllık rakamı 2020 yılında kırılmıştır. Ayrıca bankacılık sektöründe konut kredisi bakiyesi yılın ilk yarısında büyük artış kaydetmiştir. Belirlenen artışın 32 milyar lira olduğu ve toplam liranın 230 milyara yükseldiği görüldü.

“Kapora için acele etmeyin”

Faiz indirimlerinin ardından vatandaşlar ev sahibi olma hayaliyle yola çıkmaya başladı. Ancak en büyük sorunun acelecilik olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Kamu bankalarından sağlanacak ekspertizin evi görmesi 2 haftalık süreyi aşınca, vatandaş verdiği kapora parasını yakmış oluyor. Kamu bankalarında yaşanan yoğunluğun ardından ciddi bir seviyeye ulaşan bu mağduriyet, en az 10 bin liranın havaya karışmasına neden olmaktadır.

“Tapu süresinin uzun olduğunu unutmayın”

Kamu bankalarında işlemi hızla yapılan vatandaş, kapora parasını güvenerek karşı tarafa teslim ediyor. Bunun da ayrıca bir mağduriyet oluşturduğu hatırlanmalı ve yoğun tapu müdürlüklerinde işlemlerin en az 20 gün süre uzayabileceği unutulmamalıdır. Vatandaşın yaşadığı en büyük sıkıntının tapudaki uzun süreçten kaynaklandığı ortaya çıkarken; karşı tarafın kendisine ihtarname çekerek alım öncesi yapılan sözleşmedeki satışın gerçekleşmediğine dair kapora parasını geri vermediği görüldü. Yaşanan mağduriyetin evde oturan kiracıya da yansıdığı söylenebilir.

“Sözleşme yaparken temkinli olun”

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, konuyla ilgili görüşlerini yenisafak’a aktardı. Aşa’ya göre, kapora için ödenen parayı emlakçılar değil mal sahipleri alıyor. Aynı zamanda bazı mal sahipleri yaşanan mağduriyeti bir gelir kapısına dönüştürmüştür. Bu nedenle sözleşme yapmadan önce mutlaka inceleme yapmalı, sözleşme içerisinde kesin taahhütlerin bulunmadığına dikkat edilmelidir. Ayrıca ödenen kaporanın iadesini alabilmek için iki maddeyi sözleşmeye ekletmek gerekiyor. Bu iki madde kredi çıkmaması ve kredi ile tapu işlemlerinin uzamasına dair olmalıdır. Konut satın alma sürecinde mağduriyetlere karşı vatandaşın gözü açık olmalı, emlakçı seçimini de oldukça titizlikle seçmelidir. Aşa son olarak, merdiven altı, kayıt dışı emlakçılık icra eden kişilerle el sıkılmaması gerektiğini belirtti.