Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satın almak isteyenler turistik bölgelere akın etti

Konut satın alımlarında turistik bölgeler yeniden öne çıktı. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) ve Endeksa iş birliğince hazırlanan 2020’nin ikinci çeyrek raporu, “İkinci El Konut Piyasası Raporu” ismiyle yayımlanmıştır. Raporda yer alan bilgilere göre, konut satışları 2020 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14, ikinci el konut satışlarında ise yüzde 28 artış kaydetti.

Konut satın almak isteyenler turistik bölgelere akın ediyor

TÜGEM Aydın İl Başkanı Kerem Soysalan tarafından değerlendirilen rapor, Türkiye’nin en sevilen turistik bölgelerinden biri olan Aydın için yeniden ele alındı. İkinci el konut satışlarının Aydın’da artış yaşadığı süreçte, TÜGEM ve Endeksa ortaklığınca çıkarılan rapor ilgi artışını resmen kanıtlamıştır. 2020 yılının 2.çeyrek sonu itibariyle, konut fiyatları Türkiye genelinde 2 yılda yüzde 14 artışa sahne oldu. Ayrıca metrekare fiyatlarında yaşanan artışın ortalama 2 bin 434 TL olduğu aktarılırken, ortalama amortisman süresi 18 yıla denk geldi.

Tüm bu gelişmelerin yanı sıra pazar süresinin 77 güne sabitlendiği raporda, Aydın ili, TÜGEM Aydın İl Başkanı Kerem Soysalan tarafından değerlendirilmiştir. 2020 yılının 2.çeyreğinde toplam 283 bin 731 adet konut satışının gerçekleştiği Türkiye’de, konut satışında bir önceki çeyreğe oranla yüzde 17 düşüş görüldü. Geçtiğimiz 2019 yılının 2.çeyreği ile kıyaslandığında ise 193 bin 391 konut satışından, 137 bin 75’i kredili konut satışı kategorisinde yer buldu. Geçen yılın 2.çeyreğine göre ikinci el konut satışlarında yaşanan artış yüzde 28, kredili konut satışları ise yüzde 207 artış yakaladı. Ayrıca 2.çeyrekte ikinci el konut satış adedinde yaşanan artış geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 olmuştur.

İkinci el birinci ele büyük fark attı

Rapora göre, 2. çeyrekte 193 bin 391 adet ikinci el konut satışları bir önceki çeyreğe göre yüzde 17 düşüş yakalarken; 2019 yılının aynı çeyreğine göre ise yüzde 28 yükselme görüldü. Konut satışlarında birinci ele büyük fark atan ikinci el, satışların yüzde 68’ini oluşturdu. İnşaat sektörünü yeniden hızlandırması beklenen bu girişim birinci el konutlarında yeteri oranlı gelişme sağlamamıştır. Toplam satış değerinden yalnızca yüzde 48’i birinci/sıfır el kategorisinde yer aldı. Satış adedine göre 137 bin 75 olan birinci el rakamları, yalnızca bir önceki çeyreğe göre artış gösterdi. Rapor geneline bakıldığında kredili konut satışlarında bir önceki çeyreğe göre yüzde 6, geçen senenin aynı dönemine göre ise yüzde 207 artış görüldü.

Turistik bölgeler satışlarda başrolü kaptı

Paylaşılan raporu ele alarak Aydın genelinde ortalama fiyat ve diğer bilgileri paylaşan Soysalan, “Aydın yılın ikinci çeyreğinde konut satışlarında kendine 5 bin 992 ile yer buldu. Toplam satışta yüzde 2 payı oluşturan Aydın ili, yıllık değişim oranını yüzde 14’e sabitlendi. İl genelinde ve özellikle turistik ilçelerde ortalama ev satışları 87 güne tekabül ediyor. Bu ilçeler arasında yoğunluk yaşayanlar Didim ve Kuşadası oldu. Özellikle konut indirim sürecinde satışlarda yaşanan yoğunluk, ikinci el konut ile yazlık tipine karşı yeniden ilgiyi arttırdı. Bu nedenle yıl sonuna kadar Aydın ve turistik ilçelerinin rakamsal değerlerde büyük fark atması bekleniyor.”

Emlak Konut haberlerine göz atmak için tıklayınız.