Kategoriler
Emlak Konut Haberleri

Konut satış istatistikleri… Yabancıya satış arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçtiğimiz ayın konut satış istatistikleri raporunu yayımladı. TÜİK’in verilerine göre, ülke genelindeki konut satış sayısı azalırken yabancılara yönelik konut satışında artış gözlemlendi.

Temmuz ayında satılan toplam konut sayısı, geçtiğimiz yılın temmuz ayına oranla yüzde 17,5 azaldı. Yabancılara yönelik konut satışı oranı ise geçtiğimiz yılın temmuz ayına göre yüzde 46,7 artarak 4 bin 192’ye ulaştı.

Geçtiğimiz ay Irak vatandaşları 734 adet, İran vatandaşları 464 adet, Kuveyt vatandaşları 219 adet, Suudi Arabistan vatandaşları 218 adet, Rusya Federasyonu vatandaşları ise 215 adet konut aldı.

Yabancılara yönelik konut satış sayısının en yüksek olduğu il İstanbul oldu. Yabancılara bin 903 adet konut satışının gerçekleştiği il olan İstanbul’u Antalya izledi. Antalya’da yabancılara 764 adet konut satıldı. Antalya’yı 249 adet konut satışıyla Ankara, Ankara’yı 217 adet konut satışıyla Bursa, Bursa’yı ise 177 adet konut satışıyla Yalova izledi.

Ülke genelindeki konut satış istatistikleri

Geçen yıla oranla  yüzde 17,5 düşüş gösteren konut satış sayısı, geçtiğimiz temmuz ayında 102 bin 236 adet oldu. Konut satış istatistikleri, temmuz ayında satılan konut sayısının geçtiğimiz haziran ayına göre yüzde 66,7 arttığını gösterdi.

Konut satışının en fazla olduğu il 17 bin 276 adet (yüzde 16,9) konut satışıyla İstanbul olarak belirlendi. İstanbul’u 9 bin 491 adet konut satışıyla (yüzde 9,3) Ankara, Ankara’yı ise 5 bin 576 adet (yüzde 5,5) konut satışıyla İzmir izledi.

Konut satış sayısının düşük olduğu iller

Ardahan, Hakkari, Şırnak ise konut satış sayısında son üç sırada yerini aldı. Ardahan’da 10 adet konut, Hakkari’de 15 adet konut, Şırnak’ta ise 66 adet konut satıldı.

İpotekli konut satışı sayısında düşüş

TÜİK’in yayımladığı Temmuz ayının konut satış istatistikleri, geçtiğimiz yılın aynı ayına oranla temmuz ayındaki ipotekli konut satış sayısının yüzde 57 azalarak 13 bin 64’e gerilediğini gösteriyor.

Toplam konut satışı içerisindeki ipotekli konut satışların oranı ise yüzde 12,8 olarak kaydedildi. İpotekli konut satış oranının en yüksek olduğu il yüzde 16,14 oranıyla 2 bin 143 adet ipotekli konut satışı yapıldığı il İstanbul oldu. Toplam konut satışları içinde yüzde 24,1 oranındaki ipotekli satış payının en yüksek olduğu il ise Artvin olarak kaydedildi.

İlk defa satılan konut sayısında düşüş

Konut satış istatistikleri, ilk defa satılan konut sayısında da düşüş olduğunu gösteriyor. Geçen ay 38 bin 931 adet sıfır konut satılırken bu oran, geçtiğimiz yılın temmuz ayına göre yüzde 32,4 seviye daha az durumda.