Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Konut satış istatistikleri: Yabancıya satış azaldı

Ekim ayına ilişkin konut satış istatistikleri açıklandı.

İstanbul, Antalya ve Bursa yabancıya konut satışlarında ilk üçe girdi. Bursa’yı Ankara, Ankara’yı ise Yalova izledi. Türkiye’den en çok Iraklılar konut satın aldı. Irak’ı İran, İran’ı Rusya Federasyonu, Rusya’yı Almanya, Almanya’yı ise Afganistan takip etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin konut satış istatistiklerini yayımladı. Yabancılara yönelik konut satış adedi ekim ayı içerisinde 4 bin 272 adet gerçekleşti. Bu yılın ekim ayında yabancıya yönelik konut satış adedi İstanbul’da 2 bin 43, Antalya’da 912, Bursa’da 215, Ankara’da 192, Yalova’da ise 134 oldu.

Konut satış istatistiklerine göre konut sayın alanların arasında Irak vatandaşları en büyük dilimde yer aldı. Irak vatandaşları Türkiye’den 597 adet konut satın aldı. İranlılar 536 adet, Rusyalılar 292 adet, Almanyalılar 225 adet, Afganistanlılar ise 185 adet konut satın aldı.

Yabancılara yönelik konut satış adedi bu yılın ekim ayında, 2018’in aynı dönemine göre yüzde 31,9 oranında azaldı.

Konut satış istatistikleri

TÜİK’in açıkladığı verilere göre bu yılın ekim ayında toplam 142 bin 810 adet konut satıldı. Aynı ayda ipotekli konut satışları ise yüzde 525,1 oranındaki artışla 50 bin 411 adedi buldu. Satılan toplam konut sayısı arasında birinci el konutların sayısı 50 bin 181 adetken ekim ayı içinde satılan ikinci el konut sayısı ise 92 bin 629 adet oldu. 

Öte yandan diğer konut satışları kategorisinde azalma görüldü. TÜİK’in yayımladığı konut satış istatistiklerine göre diğer konut satış adedi geçen yılın ekim ayına göre, bu yılın aynı ayında yüzde 33,3 oranında azalma kaydetti. Ekim ayında diğer konut satışları 92 bin 399 adet olarak kayıtlara geçti. Diğer konut satışlarında İstanbul birinci olurken diğer konut satışlarının il genelindeki payı toplam satışlar arasındaki en büyük dilimi kapladı.

Buna göre İstanbul’da 16 bin 43 adet diğer konut satışı gerçekleştirilirken diğer konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payı yüzde 65,6 oranında oldu. İstanbul’u 7 bin 875 adetlik diğer konut satışıyla Ankara takip etti. Ankara’yı ise 5 bin 334 adetlik satışla İzmir seyretti.

Kaynak: Taşınmaz Haber