Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satış süresinde ortalama süre 37 güne sabitlendi

Konut satış süresi, Sahibinden.com üzerinden açıklanan Ağustos 2020 Emlak Endeksi verileri göre, ortalama sürenin 37 gün olduğunu ortaya koydu.

Konut satış süresinde kısalma

Sahibinden.com üzerinden yapılan araştırmada Ağustos 2020 Emlak Endeksi verileri açıklandı. Bu verilerde, konut satışlarının süreçleri İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerde kısa bir zaman dilimine düşüyor. Aynı zamanda satılık konut fiyatlarındaki yükselişlerin devam ettiğinin de altı çizildi.

Ağustos ayı içerisinde Türkiye genelindeki ortalama konut satış süresi 2019 yılıyla kıyaslandığında 30 gün, geçtiğimiz aya göre ise 1 gün azalma yaşadı. Eylül 2019’da Türkiye genelinde yükselmeye devam eden ortalama satış fiyatları, ağustos ayında da hızını korumaya devam etmiştir. Ağustos ayında ortalama konut satış fiyatlarının önceki aya kıyasla yüzde 3,8 artış gösterdiği, geçen yılın aynı döneminde ise bu oranın yüzde 28’e çıktığı görülmüştür.

Muğla ilinin başa geçtiği sahil ilçeleri değer artışını korurken, pandemi sürecinin değiştirdiği sektör trendleri nüfusu şehirden, daha sakin olan kırsal yaşama sürüklüyor.

İstanbul kendi değerini korumakta kararlı

İstanbul’da ağustos ayı ortalama satılık konut fiyatları bir önceki aya kıyasla yüzde 3,3 artış yakaladı. Satılık konutların ortalama satış süresinde ise bu rakam 37 güne tekabül etmekte. Türkiye’nin toplam nüfusundan yaklaşık olarak yüzde 20’sinin İstanbul’da ikamet ettiği ve bu nedenle ilçelerin giderek değerini arttırdığı görülüyor. Yapılan tespitlere göre, en çok değer kazanan yüzde 48 artış ile Başakşehir oldu. Yüzde 45 ile Adalar, yüzde 42 ile Beylikdüzü ve Kadıköy, yüzde 37 ile Sarıyer, Başakşehir’i takip etti.

Ankara’da ise satılık konut fiyatlarının ağustos ayı içerisinde bir önceki aya kıyasla yüzde 2,3 yükseldiği tespit edilmiştir. Satılık konutların ortalama satış süresi 35 güne tekabül etmekte. Doğa ile iç içe bir yaşam fırsatı sunan Gölbaşı ilçesinde konut fiyatlarının son bir yıllık dönem boyunca yüzde 54 artış gösterdiği kaydedildi. Değerini giderek arttıran Gölbaşı ilçesini yüzde 42 ile Kahramankazan, yüzde 37 ile Akyurt, yüzde 33 ile Şerelikoçhisar ve Yenimahalle takip etti.

İzmir’de Güzelbahçe ilçesi yükselişe geçiyor

Türkiye’nin en büyük projeleri arasında yer alan İstanbul-İzmir otoyolunun tamamlanması ve hizmete girmesiyle birlikte ulaşım daha sağlıklı bir hale geldi. Bu sayede İzmir’de ağustos ayı bir önceki aya göre değer artışını yüzde 3,2’ye yükseltmiştir. Satılık konutlarda ortalama süre ise 38 güne tekabül etmekte. Geçtiğimiz aya kıyasla en çok değer kazanan ilçe Güzelbahçe olurken, fiyatlarda ağustos içindeki yükseliş yüzde 60’a tırmandı. Güzelbahçe’yi yüzde 51 ile Çeşme, yüzde 49 ile Urla, yüzde 48 ile Menderes ve yüzde 47 ile Foça takip ediyor.

Konut satışlarındaki artışlar online mecralara yansıdı

Kamu bankalarının pandemi süresince oluşan ekonomik baskının izlerini silmek için çaba gösterdiği Haziran-Temmuz dönemlerinde, TÜİK konut satışlarının yükselişe geçtiğini açıklamıştı. Temmuz ayının, haziran ayına göre yüzde 21 artış gösterdiği ve 229 bin 357 adete ulaştığı biliniyor. Konut satışlarında ise değerler 3 il arasındaki İstanbul’u ilk bire yerleştirdi. Buna göre, İstanbul’da 39 bin 432, Ankara’da 26 bin 885 ve İzmir’de 15 bin 614 konutun satışı gerçekleştirilmiştir.

Konut satışlarının artışa geçtiği sürecin devam ettiği günümüzde, sahibinden.com’un aylık ilan verilerine de sonuçlar yansıdı. Türkiye’nin satılık konut ilanları arasında en önde oynayan ilçeleri; İstanbul’da Esenyurt, Kadıköy, Beylikdüzü, Ankara’da Keçiören ve Antalya’da Kepez oldu.