Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satışları Eylül ayında yüzde 7.6 arttı

TÜİK Eylül 2021 konut satış istatistikleri bu sabah açıklanmıştır. Buna göre; Türkiye genelinde konut satışları Eylül 2021’de 2020 yılının eylül ayına göre yüzde 7,6 artarak 147 bin 143 olmuştur. Ayrıca Türkiye genelinde eylül ayında ipotekli konut satışları Eylül 2020’ye göre yüzde 16,4 azalış göstererek 29 bin 759 olmuştur. Yabancılara yapılan konut satışları ise, Eylül 2020’ye göre yüzde 25,8 artarak 6 bin 630 olmuştur.

TÜİK Eylül 2021 konut satış istatistikleri sonuçlarından yola çıkan inşaat sektörü temsilcilerinin konuyla ilgili görüşlerini belirtmiştir.

“Yabancı yatırımcı fırsatları değerlendiriyor”

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, TÜİK Eylül 2021 Konut satış rakamlarını değerlendirmiştir. Tamer Özyurt; ” Türkiye’de konut satışları Eylül 2021’de yüzde 7,6 oranında artmıştır. Ayrıca iç piyasadaki konut satışlarında uzun süredir ilk defa artış yaşanması umut vermektedir. İlerleyen zamanlarda artışın devamlı olmasını diliyoruz. Rakamlar incelendiğinde yabancılara yapılan konut satışlarında da artış sürmektedir. Fakat oradaki hızın bir parça yavaşlamış olduğunu görmekteyiz. Yabancılara yapılan konut satışlarının Eylül 2020’ye göre yüzde 25,8 artarak 6 bin 630 artmıştır. Bu durum yabancıların ülkemizdeki potansiyelin ne kadar farkında olduğunu göstermektedir. Yabancıya yapılan konut satışlarındaki yükseliş, gayrimenkul sektörünün Türk ekonomisine olan katkısının en önemli göstergesidir. Yabancılar Türkiye’ye güveniyor. Böylece daha fazla gayrimenkul yatırımı yapmak istiyorlar. Dövizin yükselmesi ve müteahhitlerin maliyetlere gelen zamlara rağmen devam eden projelerin satış fiyatlarında artış yapmaması yabancılar için büyük avantaj olmaktadır. Rakamlardan da anlaşıldığı üzere yabancı yatırımcı bu avantajı gayet güzel biçimde değerlendirmektedir.

“Kredi faiz oranı yüzde 0,9’a düşerse satışlar artar”

Akkuş Group Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş’un TÜİK Eylül 2021 Konut satış rakamları hakkında değerlendirmesi şu şekildedir;

Türkiye’de konut satışlarının yüzde 7,6 artmış olması sevindirici bir haber oldu. Ancak geçmişte olduğu gibi yine dönem dönem destek kampanyaları düzenlense sektör daha da hareketlenecektir. Böylece satışlar istenilen düzeye gelecektir. Mevcut şartlarda maliyetler sürekli artarken ve kredi faiz oranları yükselmeye devam ederken, müteahhitler yeni projelerini bekletmek zorunda kalıyor. Mevcut rakamlar yatırımcının harekete geçmesini engelliyor. Biz müteahhitlerin mevcut gündemi artan maliyetler olmaktadır. Demir fiyatları yurtdışında yükseldikçe bizde de yükseliyor. Fakat demir ithalatı, hurda alımı serbest bırakılırsa demir fiyatlarında düşüş yaşanabilir. Kısaca, satışların artması için kredi faiz oranlarında düzenleme yapılmalıdır. Faiz yüzde 0,99’a inmeli. Bu sektörde maliyetler, döviz ve faiz çok kritik faktörler, bu unutulmamalı ve alınacak tüm tedbirler bu doğrultuda olmalıdır.

“Yabancıya kredi kullandırmada esneklik sağlanmalı”

Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır’ın değerlendirmeleri şu şekildedir;

“Rakamlar incelendiğinde Türkiye’de konut satış verilerinin epeydir ilk defa yukarı doğru ivmelendiğini görnekteyiz. Kredili satışlar ise faiz oranlarının yüksek olması sebebiyle düşüş trendinde devam etmektedir. Her zaman söylediğimiz gibi konut kredi kullanma oranları çok düşük, faizler yüksek. Yurt içi satışların düşüklüğü, kredi faizlerinin yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Alıcının kredi faizlerinin düşmesini beklediğini unutmamak gerekiyor. Öte yandan yabancılara yapılan konut satışlarındaki artış oranının Eylül 2020’ye göre yüzde 25,8 artarak 6 bin 630’a ulaştığını görmekteyiz. Bu durum bizleri mutlu ediyor. Ancak buradaki potansiyel görülüp yabancıya satış konusunda da birtakım düzenlemeler yapılmalıdır. Devamlı belirttiğimiz gibi yabancıda kredi kullanma oranları çok düşük. Banka ve kredi kuruluşları, yabancılara kredi verme konusunda daha esnek olurlarsa sektörün ekonomiye katkısı önemli ölçüde artacaktır. Bugün görülen bu oynak rakamların sürekli artışa geçtiğini göreceğiz.”

“Kampanyalar yukarı doğru hareketi sürekli hale getirecektir”

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık TÜİK Eylül 2021 Konut satış rakamları değerlendirmesi ise şöyledir;
“Türkiye’de konut satışlarının Eylül 2021’de 2020 yılının aynı ayına göre yüzde 7,6 artırmıştır. Satışların 147 bin 143’e gelmesi, müteahhitlerin uzun süredir görmek istediği bir ivme olmaktadır. Bu rakamı ‘vatandaş yatırım aracı olarak gayrimenkulü tercih etti, alımlar artışa geçme trendine girdi’ şeklinde yorumlamak mümkündür. Gayrimenkul piyasalarında yaşanan olumsuz gelişmelerin bertaraf edilmesi, sektöre verilen destek kampanyalarının tekrar düzenlenmesine bağlıdır. Satışları artıracak kampanyalar ve kredi faiz oranlarının düşürülmesi iç piyasadaki bu yukarı doğru hareketi sürekli duruma getirecektir. Özellikle son dönemde yaşanan döviz artışı ve olağanüstü piyasa şartları yatırımcıyı beklemede bırakmaktadır. Döviz mevduatı olan vatandaş parasını tuttu, projelerdeki konut fiyatlarının azalmasını bekliyor. Yüksek faiz politikası, ipotekli konut satışlarında gerilemeye sebep olmaktadır. Satışlardaki problemi çözmek için birtakım teşviklerin de devreye alınması gerekmektedir. Dileğimiz, sektördeki talebin normal haline dönmesidir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…