Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satışları haziranda tarihi rekoru getirebilir

Konut satışları için rekor sayıların haziran ayı itibariyle başlayabileceğini öngören sektör temsilcileri önemli açıklamalarda bulundu. Bu yıl mayıs ayına ilişkin konut satışlarında beliren düşüşler, geçen ay nisan ayındaki verilere göre artış yaşadı. Normalleşme adımlarının başladığı Türkiye’de, konut satışları için en büyük etki kamu bankalarının sunduğu düşük faiz oranları olmuştur. Ayrıca konut kampanyalarının destek verdiği sürece ilişkin haziranda satış rakamlarında belirgin bir rekor artışı görülebilir.

Konut satışları için son durum raporu

Türkiye genelinde mayıs ayında yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 44,6 düşüş yaşamış; ancak bu durum geçtiğimiz ay itibariyle yüzde 19,1 artış görmüştür. Toplam konut satışının bu yıl mayıs itibariyle 50 bin 936 olduğu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerince paylaşıldı.

Satışta sıralamada yerini alan ilk şehir ise İstanbul olmuştur. 7 bin 640 konutla (yüzde 15) ayı kapatan İstanbul’u, 4 bin 936 konut satışı ile yüzde 9,7 payla Ankara takip etti. Listede yer alan bir diğer isim ise 3 bin 96 konutla satışı tamamlayan ve yüzde 6,1 paya sahip İzmir oldu. En az satışa sahne olan illerin 4 konutla Ardahan, 15 konutla Hakkari ve 21 konutla Tunceli olduğu görülüyor.

Bu yılın mayıs ayında yaşanan konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine ilişkin keskin bir düşüş yaşadı. Ancak duruma ilişkin konuşan sektör temsilcileri, haziran ayı itibariyle normalleşme sürecinin başladığı Türkiye’de işlerin değişebileceğini öngördü. Buna göre, normalleşme yaşayan vatandaşlar yeniden satış ofislerine ziyarette bulunabildiği gibi kamu bankalarınca çıkarılan düşük faiz oranlı kredilere başvuru yapabiliyor. Ayrıca kamu bankalarının vermiş olduğu kararların konut kampanyalarında ortaya çıkmasıyla birlikte haziran ayında sektör hareketlenme yaşayacaktır. Bu nedenle rekor satışlar için hazır olmamız gerektiğini dile getiren temsilcilerden konuya ilişkin açıklamada bulunan ilk isim İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım oldu.

Gayrimenkulde yeni bir dönemin kapısı aralanıyor

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, AA muhabirine aktarmış olduğu bilgiler doğrultusunda, konut satışlarına dair yaşanan düşüşlerin bu ay itibariyle yükselişe geçebileceğinden bahsediyor. İki aylık olumsuz dönemin sonunda bu ay başı normalleşme yaşayan ülke geneli, düşük kredili destek paketleri ve Emlak Konut GYO bünyesi altında yer alan konut kampanyaları sayesinde olumlu sürece ayak basacak.

Kampanyalara gösterilen yoğun ilginin özellikle yeni döneme giriş için haziranın başlangıç sayılabileceği biliniyor. Ayın tamamında en az 130 bin konut el değiştirebilir. Daha önce en yüksek haziran satışı 119 bin adetle rekor kaydını elinde tutuyor. İpotekli konut satışlarına gelirsek eğer satışlarda bugüne değin görülmemiş bir patlama yaşanabilir. Ayrıca birinci el konut satışlarının artması beklenirken, yaklaşık olarak 250’den fazla sektörü finanse eden inşaat sektörünün de yeniden hız kazanacağını söylemek doğrudur. Bu sayede tüm sektörlerdeki mali yapıların güçlenmesi, istihdamın ve vergi gelirlerinin artışı söz konusu olacak.

Mayıs ayında sokağa çıkma yasağı ve resmi tatiller vardı

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, mayıs ayındaki artışın sokağa çıkma yasağı ve resmi tatillere rağmen yaşandığından bahsediyor. Tüm bunlara rağmen geçtiğimiz ay nisana göre satışlardaki yükselmeler tatmin edici. Kamu bankalarınca başlatılan kampanyadan sonra özellikle hareket kazanan gayrimenkul sektörü için, salgın öncesine göre talepte 3 kat artış yaşandığından söz edilebilir. Kampanyanın sadece iki haftalık bir süreç yaşadığını hatırlatan Taş, alıcıların hala tedirginlik gösterdiğini söylüyor. Bunun en büyük nedeni ise alıcı, kampanya bitişinin iki ay sonra biteceğini düşünmesi. Eski döneme göre arayan her 7 kişiden birine yer gösterilirken, bu rakam şu an iki kişiden birine yer gösterimi olarak değişmiştir. Daima pazarlık yaptıklarından söz eden Taş, alıcının bu durumdan vazgeçmediğini ifade etti. Ayrıca konutlardaki ilginin en çok fiyatı 1 milyon lira altındakilere olduğu görülmekte. 750 bin TL’lik bir konutun hız kaybetmeden satışını gün sonunda tamamladığı belirtiliyor.

Kredi düşüşü satılık konuttaki ilgiyi arttırdı

Era Türkiye Direktörü Toros Cumhur, kredi faiz oranlarındaki düşüşlerin konutta ilgiyi yüzde 50 oranında arttırdığını söyledi. Özellikle orta gelir için cazip görünen konut yatırımlarına bakıldığında, mayıs ayı tablosunda bu rakamlar yansıtılmamıştır. Ayrıca iş günü sayısının oldukça az olduğu bilinirken, belirlenen yeni kredi paketi ile aynı zamanda insanların yastık altındaki birikimlerinin de piyasaya girdiği söylenebilir. Genel anlamda ihtiyaç sahibi, işleri devam eden ve gelirlerinde herhangi bir kesinti söz konusu olmayanlardan orta ve üst grup kesimin satışta yer aldığı görülmekte. Balkon ve bahçe arayışlarının yeni trend olarak konuşulduğu günlerde bu duruma hak vermeyen Cumhur, bunların bir köpük olduğundan bahsetti. Yani, gerçeğe dönüş yaparsak herkes başını sokacak bir ev bakıyor. Bu nedenle de talepte ikinci el üzerine artış var. Çünkü insanlar bitmemiş inşaatların yarıda kalacağı korkusunu taşıyor.

Haziran ayında konut satışları katlanacak

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkan Yardımcısı Mimar Ahmet Erkurtoğlu, “geçen yıla göre düşüşün devam etmesine karşın geçtiğimiz aya oranla konut satışları için olumlu sürecin başladığı söylenebilir. Haziran ayında beliren tarihi konut faiz indirimleri sayesinde satışlar hız kazanacaktır. Özellikle kirada yaşama zorunluluğu bulunan çiftlerin konut alımına yönlendiği görülüyor. Eğer ilgi böyle devam ederse mayısta satış adetlerinin 100 bin bandını rahatlıkla aşabileceği söylenebilir” dedi.

Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan ise normalleşme adımlarını atan Türkiye’nin olumlu etkisini mayıs ayında başlattığını söyledi. “Küresel salgının etkilerinde azalmalar yaşandıkça sektörde de hareketlilik yaşanmıştır. Yaz aylarından itibaren yabancı müşterilerin yeniden ülke üzerinde yatırım yapmaya devam etmesi, yılın ikinci yarısında geçen seneki konut satış rakamlarına yaklaşmamıza neden olabilir” diyerek fikirlerini beyan etti.