Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satışları peşinat kullanımında yükselişe şahit oluyor

Konut satışları ile ilgili veriler, konut alımında peşinat seçeneğinin daha fazla tercih edildiğini gösteriyor. Bu bilgi, dünya çapında çalışmaları olan Reidin şirketi ile GYODER (Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) tarafından yapılan araştırmalara dayanmaktadır. Şubat ayı için yayımlanan Reidin – GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi, konut fiyatlarındaki artışı da ortaya koyuyor.

Bu endeks sayesinde elde edilen bazı bilgiler, fiyatların önceki aya göre % 0.20 oranında arttığını göstermiştir. Ayrıca bu artış oranı, geçen yılın yani 2020’nin Şubat ayına kıyasla % 6.28’e ulaşmış durumdadır. Dolayısıyla bu ay için peşinat kullanım oranı % 57.50 olmuştur. 2010 yılına göre ise bu artışlar % 104.70’e ulaşmaktadır.

Bununla birlikte konut satışı için, müşterilerin daha çok peşinat seçeneğini kullandığı da görülmektedir. Senet ya da banka kredisi gibi farklı seçenekler yerine özellikle peşinatta görülen bu artış, en güncel gayrimenkul haberleri arasındadır. Ayrıca fiyatların ve peşinat kullanımının artması dışında, konut tiplerindeki nominal artışlar şöyledir:

  • 1 + 1 odalı konutlar: % 0.21
  • 2 + 1 odalı konutlar: % 0.25
  • 3 + 1 odalı konutlar: % 0.10
  • 4 + 1 odalı konutlar: % 0.06

Konut satışları yabancıların taleplerinden de etkileniyor

Pek çok konut, son 6 aydaki ortalamalara göre % 7.53 oranında yabancı talep almaktadır. Farklı ülkelerin vatandaşı olan pek çok yatırımcı, 2021 yılının Şubat ayında gerçekleşen satışlarda % 7’lik bir oranı meydana getirmektedir. Ayrıca yabancı yatırımcıların, diğerlerine göre daha fazla tercih ettiği konut tipi 2 + 1 odalı daire seçenekleri olmuştur.

Tamamlanmamış dairelerin satış oranları da yüksek

Reidin – GYODER tarafından, kurumsal gayrimenkul şirketlerinin hayata geçirdiği projeler üzerinde yapılan araştırmalar önemli sonuçlar vermiştir. Şubat ayında gerçekleşen konut satışları sonrasında, satılan konutların % 50.05’inin inşaatı tamamlanmamış daireler olduğu görülmüştür. Ayrıca bu oran geçen ay (Ocak ayı) daha yüksek olup % 65.45 seviyesindeydi.

Dolayısıyla bu çalışmalar, peşinat seçeneğinin ne kadar fazla tercih edildiğini ortaya çıkarmıştır. Bununla birlikte konut satış oranlarındaki artış ve azalışlar da görülmektedir.

Benzer emlak haberleri için buraya tıklayınız.

 

Exit mobile version