Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satışları tapuda yoğunluğa neden oluyor

Konut satışları düşük faizli krediler sayesinde günden güne artış yaşıyor. Geçtiğimiz 2 Haziran tarihinden itibaren başvuruların kabul edildiği düşük faizli kredi paketleri, tapu dairelerindeki yoğunluğu da arttırdı. Gayrimenkul sektörünün hızlanmasıyla birlikte günlük işlem sayısı neredeyse 200’ü buldu.

Konut satışları rekora koşuyor

Kamu bankalarının hükümet teşviki sonrası harekete geçtiği ortak karar sonunda, konut faizlerinde tarihi düşüş yaşandı. Birinci el konutun 0.64, ikinci el konutun 0.74’e düştüğünü gören vatandaş bankalara başvuruda bulunmak için zaman kaybetmedi. Faizlerin düşmesinin ardından konut satışları rekor sayılara ulaştı. Bu fırsatı kaçırmak istemeyen diğer vatandaşlar ise tapu müdürlüğündeki yoğunluğu oluşturuyor. Maltepe Tapu Müdürlüğü’nde günlük işlem sayısı 50’den 200’e çıktı.

Maltepe İlçe Tapu Müdürü Yılmaz Ceyhan, düşük faizli kredi imkanın tapu dairelerindeki işlemleri iki katına çıkardığını söyledi. Pandemi döneminde günlük 30 – 40 sayıyı bulan işlem sayısı normalleşen Türkiye’de artış yakaladı. 1 yıl ödemesiz konut fırsatını kaçırmak istemeyen önce bankaya ardından da tapu müdürlüklerine koştu. Yapılan işlem sayısı başta Maltepe’de olmak üzere diğer tapu dairelerinde de yükseliş yakalamıştır. Faiz indirimlerinin normalleşme sürecinde ortaya çıkması günlük işlem sayısını 200 ve üzerine çıkardı. Ceyhan, günlük yoğunluğa yetişebilmek adına memur ve işçilerin daha fazla mesai harcadığını dile getiriyor.

Maltepe’de işlemlere hız kazandırıldı

Kentsel dönüşüm kapsamında vatandaşın destekleri alınabilirse yeni yapıları yeniden görebilmek mümkün olur. Yeni projelerin ardından tapu müdürlüklerindeki yoğunluklar artış kaydedecektir. Vatandaşların pandemiden önce sıra beklemek zorunda kaldığı günler artık sona erdi. Genel müdürlükçe yapılan başarılı çalışmanın ardından randevu sistemine geçilmiştir. Böylece vatandaşlar internet üzerinden kendilerine uygun randevu saati ayarlayabilecek. Maltepe Tapu Müdürlüğü’ne gittiklerinde yapmaları gereken tek şey imza atmak olacaktır.

Web tapu işlemlerini yeniden hatırlatan Ceyhan, kurulan sistemin alıcı ve satıcıya zaman kazandırdığını belirtiyor. Vatandaşlar kişisel bilgilerini girerek tapu dairesine gelmeden işlemleri gün içinde halledebilir. Ardından memurlar tarafından hazırlanan evraklar için vatandaşa bilgilendirme mesajı gönderilir. Oluşturulan sistem sayesinde karşı tarafın yapması gereken tek şey tapu dairesine gelip tapusunu almaktır.

“Herkes randevu saatine uyum sağlamıyor”

E-randevu sistemine geçilmesine rağmen bazılarının uyum sağlamakta güçlük yaşadığını dile getiren Ceyhan; çoğu vatandaşın randevu saatinden önce geldiğini ve kuru kalabalık oluşturduklarını söyledi. Bir an önce tapu müdürlüklerine gelmek ve işlerini hızlandırmak isteyenler yoğunluğa sebep oluyor. Herkesin randevu saatinde gelmesi gerektiğini belirten Ceyhan, verilen randevu saatinden önce gelinse bile işlemlerin hızlandırılmayacağını söyledi. Ayrıca ev alma arzusu içindeki vatandaşlara önemli tavsiyeler veren müdür,

“Ev almadan önce evin belediyeden projesini inceletmeniz son derece önemli. Ardından tapu dairelerine gelerek veya e-devlet üzerinden tapu kayıt bilgilerine bakmanız gerekiyor. Almak istediğiniz evin üzerinde herhangi bir şerh, ipotek vs. olabilir. Bunların kaydını çıkararak yakından görmelisiniz. Ayrıca parayı aracıya ödemek yerine, tapu dairesinde imza aşamasında ya da banka şubelerinden bloke çek şeklinde ödemek yeterlidir. Bunun yanı sıra nakit ödemesinin de yapılabileceği unutulmamalıdır.” dedi.

“Aracıları işin içine katmaya gerek yok”

Vatandaşların sormak istedikleri soruları diledikleri gibi memurlar aracılığıyla öğrenebilecekleri unutulmamalıdır. Herhangi bir aracının yanlış yönlendirmesine gerek yok. Aynı zamanda işlemlerin hızlandırılması söz konusu olmadığı için boş yere aracıya para vermemeniz önemli bir tavsiye olarak yer edindi. İnternet üzerinden kolaylıkla başvuru yapabileceğiniz bir sistem oluşturulmuşken aracıların önemi artık ortadan kalkıyor. Yaşlı vatandaşların interneti kullanamamaları üzerine konuşan Ceyhan, emlakçılar yerine tapu müdürlüklerinden de yardım isteyebileceklerini dile getirdi.

Emlak haberlerine göz atmak için tıklayınız.