Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satışları tarihin en yüksek rakamını görebilir

Konut satışları tarihin en yüksek rakamını düşük konut faizleri sayesinde yakalayabilir. Türkiye’de ekonomi bazında en önemli sektörlerden biri haline gelen inşaat sektörü, kamu bankaları aracılığıyla yapılan konut kampanyalarında kendini yeniden gösterdi. Yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığının sektörler üzerindeki baskısı devam ederken, bu durumun inşaat sektörü adına silinebileceği görüşü uzmanları bir araya getirdi. Özellikle ipotekli konut satışları yılın ikinci yarısında rekor seviyesini yakalayabilir.

Konut satışları yeniden sektörü öne çıkardı

Türkiye ekonomisinde büyük gelir kaynağı olarak görülen inşaat sektörü, pandemi ilan edilen hastalık sonrası tüm dünyada son zamanlarını durgunluk içinde yaşadı. Bunun üzerine yakın zamanda Bakan Murat Kurum tarafından sektör temsilcileri dahilinde bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantının ardından konuşan Kurum, Türkiye üzerindeki müteahhitlerin teşviklerinin kırıldığını ve yeniden moral verme girişiminde bulunduklarını açıklamıştı. İnşaat sektörünün yoğun iş gücüne sahip olması ve mal-hizmet alanında üretimde liste başında gelmesi, onu ekonominin en önemli kısmına yerleştirmiştir. Son zamanlarda uluslararası iletişimi kuvvetlendiren ve yeni olasılıkları peşi sıra arkasından getiren sektörün, tarihi kampanyalar sayesinde yeniden başrolü üstleneceği görüşü ise önde gelen sektör temsilcileri tarafından onaylandı.

Kredi faiz oranları tarihte bir ilki yaşıyor

Türkiye üzerinde ekonomik sıkıntıların beş yılda artış gösterdiği ve bu beş yılın içinde tam olarak büyük sorunlar yaşandığı söylenebilir. 2015’le birlikte başlayan sorunların en başında darbe girişimi, spekülatif döviz atakları ve bu yıl itibariyle yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı gelmektedir. Ekonominin üzerinde yoğunlaşan baskının olumsuz gelişmelere neden olması ise yatırımcıların ‘güvenli liman’ sayılan konut satışları üzerindeki taleplerini geriye çekmesine neden oldu.

Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen yeni çözüm arayışına giren hükümet; kamu bankaları aracılığıyla konut faiz oranlarını düşürdü. Birinci el konutların 0,64 üzerinden faize sahip olduğu yeni fırsatlar, konutlar üzerindeki satışları arttırmıştır. Bu duruma Emlak Konut GYO tarafından destek verilmesi ve en az 29 konut kampanyasıyla öne çıkması ise vatandaşların gece-gündüz demeden banka yollarını aşındırmasını sağladı. Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) üyelerinin bu süreçte kampanyaya destek vermesi; diğer özel bankaların da canlanmasına neden olmuştur. Böylece çağrıya destek verenler sayesinde konut kredi faizleri aylık yüzde 1’in altına inmiş görünüyor.

Tarihte en düşük konut kredi faizi

Yıl itibariyle Çin üzerinden tüm dünyaya ve ardından Türkiye’ye giriş yapan yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı; sektörler üzerindeki olumsuz baskıyı kuvvetlendirdi. Turizm işletmecilerinin haziran ayında açılış yapmasına günler kala yoğun çaba altına girdiği bilinirken; Antalya iline daha önce gelen uluslararası ziyaretçilere özel davetiyeler valilikçe gönderilmişti. 1 Haziran Pazartesi tarihinde iç turizmin açılmasıyla birlikte, salgın hastalık adı altında alınan kararlar kademeli olarak kaldırıldı. Ardından kamu bankaları destek paketlerini açıklamış ve bunun da normalleşme süreci altında 1 Haziran Pazartesi tarihinde aktifleştiği görüldü.

Sokağa çıkma yasağı, iş faaliyetlerinde yaşanan duraksama ile Türkiye üzerindeki ekonomi sarsıntıya uğradı. Konut stoklarının elde kalması ve müteahhitlerin yeni projeye destek vermemesi, hükümetin girişimleriyle yeni kampanyalar söz konusu oldu. Bu yılın ipotekli konut satışlarında ocak, şubat, mart ayları, bir önceki yılın aynı dönemi içerisinde sırasıyla yüzde 546, yüzde 329 ve yüzde 90 oranlı artış yaşadı. Ancak yukarıda bahsedilen salgın hastalığın etkisi nisan ayında kendini göstermiş ve bu oranın geçen yıla oranla yüzde 25 azaldığı görülmüştür.

Özel bankalar, kamu bankalarının izinden gidiyor

Kamu bankalarınca tüm Türkiye geneline destek verecek olan konut satışları, özel bankaların oluşan yüksek talepler karşısında kampanyaya dahil olmasına neden oldu. Kampanyanın daha ilk ikinci gününde 15 binin üzerinde başvuru sağlanırken, uzmanlar bu durumun ay itibariyle daralma yaşayabileceğini söylüyor. Ancak yılın ikinci çeyreğinde ipotekli konut satışlarında hızlı artışların yaşanmasına neden olacak konut kampanyaları bu durumu kurtarabilir.

Konut satışları yılın ilk çeyreğinde hızlı yükselişini bu sayede yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinde arttıracak. Kredi faiz oranlarındaki düşüş hayallerini ertelemek zorunda kalan vatandaşları hareketlendirirken, uzmanlar bu durumun değişebileceği öngörüsünde bulundu. Yılın ikinci yarısında ipotekli satışlarda tarihin rekor seviyelerine yine tarihin kredi faiz oranları sayesinde ulaşılacak.