Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satışları üçüncü çeyrekte yüzde 49 oranında arttı

Konut satışları, pandemiye rağmen, üçüncü çeyrekte, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 49 oranında artış gösterdi. Yılın nisan ila haziran ayını kapsayan üçüncü çeyrekte, 536 bin 509 adet konut satıldı. Yılın en fazla konut satışlarının olduğu dönem, üçüncü çeyrek olarak kayda geçti.

GYODER GöstergeTürkiye Gayrimenkul Sektörü 2020-3. Çeyrek Raporu‘na göre gayrimenkul yatırım fonları, 7 milyar seviyesine ulaşırken İstanbul ofis pazarında işlem hacminin de yüzde 15 oranında artış gösterdi.

Öte yandan konut fiyatları da yüzde 26,22’lik yükselmeyle birlikte ağustos ayında en yüksek artış oranına sahip oldu. Eylül ayında kredi faiz oranlarının yeniden artmasıyla satışlarda yüzde 6,92’lik gerileme kaydedildi.

İkinci el konut satışları arttı

Bu yılın üçüncü çeyreğinde, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre sıfır konut satışları, yüzde 23,3 oranında gerilerken ikinci el satışlar, yüzde 64 oranında arttı. İlk satışların, toplam satışlar içerisindeki payı, 2’nci çeyreğe göre, üçüncü çeyrekte azaldı. Bu yılın üçüncü çeyreğinde, ilk satışların payı, yüzde 30,1’e inerek çeyrek bazdaki en düşük seviyeyi gördü.

İpotekli satışların konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşle birlikte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 130,7 oranında arttığı kaydedildi. Üçüncü çeyrekte 242 bin 316 adet konut, ipotekli olarak satıldı.

Yabancılara satışlar arttı

Öte yandan bu dönemde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı olmayanlara yapılan satışlar da arttı. Yabancılara yönelik konut satışları, bir önceki çeyreğe göre yüzde 259,2 oranında artarken bu dönemde, 11 bin 903 adet konut, yabancılara gitti.

Bu dönemde yabancılara yapılan konut satışları, il bazında değerlendirildiğinde, yüzde 42,5’lik payla en fazla İstanbul’da gerçekleşti. İstanbul’u yüzde 20’3’lük oranla Antalya takip etti.

GYO Endeksi arttı

Birinci çeyreği 33 bin 384 puandan kapatan GYO Endeksi, haziran sonunda yüzde 50,12 oranında artarak 50 bin 118 puana yükseldi. Yükseliş hazirandan sonra da devam ederek 55 bin puanı aştı. Ağustostaysa BIST100 endeksine paralel olarak sert düşen Endeks, eylül ayında toparlandı.

GYO Endeksi, üçüncü çeyreği, 2’nci çeyreğin yüzde 4 üstünde, 52 bin 47 puandan kapattı. “Üçüncü çeyrek itibarıyla düşüş yaşayan BIST 100 endeksiyle kıyaslandığında GYO Endeksindeki bu %4’lük artış önemli.” denilen endeks hakkında “Öte yandan işlem hacimlerinde ciddi bir artış olmasına rağmen yabancı yatırımcı oranı %17’den %16’ya çekilerek bu çeyrekte de azalmaya devam etti. Ayrıca kurumsal yatırımcı oranının %2’lik bir artışla %52 seviyesine geldiği görülüyor. Son iki çeyrekte yabancı yatırımcı oranının azalmasına rağmen endeks değerinin neredeyse 2 katına çıkmasının da yabancı yatırımcıyı cezbetmesi bekleniyor.” değerlendirilmelerinde bulunuldu.

 

 

 

Exit mobile version