Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satışları yasaklara rağmen tavan yaptı

Konut satışları beklenen rakamların üzerinde seyrediyor. Yapılan son Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) araştırmasında tüm Türkiye genelinde satışların artış yaşadığı görüldü. Özellikle Antalya genelinde yapılan konut satışlarının geçtiğimiz yıla oranla daha fazla artış yaşadığı rahatlıkla söylenebilir.

Konut satışları tavan rakamlarda seyrediyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) son verilerini kamuoyu ile paylaştı. Tüm Türkiye genelinde öne çıkmayı başaran Antalya, geçen yıl yapmış olduğu konut satışlarında, bu yıl sadece 5 aylık zaman diliminde artışa neden oldu. Geçen yıl bu rakamların ilk 5 ay içinde toplamda 43 bin 384 konut satışına sahne olduğu bilinirken; bu yıl yapılan araştırmada satışların aynı dönem içerisinde 3 bin 799 artış yaşadığı ve toplam satışın 47 bin 163 konutta gerçekleştiği tespit edildi. Pandemi yaşanan döneme ilişkin verilerde ise nispeten bir azlık yaşandığı ancak bu durumun çokta etkili olmadığı görülüyor.

Şubat ayında satışlar yüksek seyre ulaştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinde yer alan 2019 yılına ait Ocak ayında 6 bin 785, Şubat ayında ise 7 bin 690 konut satışı gerçekleşti. Bu ilk iki ayı takip eden Mart ayında 10 bin 619, Nisan ayında 8 bin 876 ve Mayıs ayında 9 bin 414 konutun satışı tamamlanmıştır.

2020 yılından itibaren ilk beş ayı kapsayan sürede, Ocak ayında 11 bin 989, Şubat ayında ise 13 bin 326 konut satışı gerçekleşti. Çin üzerinden tüm dünyaya yayılan ve diğer tüm dünya ülkeleri gibi olumsuzluğa sürüklenen Türkiye’de ilk vaka Mart ayında görülmüş ve Nisan-Mayıs ayları içerisinde tedbirler ülke genelinde yayılmıştı. Son iki ayı kapsayan süreçte sokağa çıkma yasağının aktif olarak yaşandığı bilinirken, buna rağmen konut satışları için yine de herhangi bir durgunluk yaşanmadı. Mart ayında 12 bin 409, Nisan ayında 4 bin 500 ve Mayıs ayında 4 bin 939 konut satışı gerçekleştirilmiştir.

Vatandaş ev sahibi olabilmek için bankaya koşuyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerince paylaşılan bilgilerde konut satışları Türkiye genelinde artış yaşarken, artışta en büyük katkısı olan ise Antalya oldu. Tüm pandemi sürecine rağmen satışların devam ettiği il üzerinde bir diğer ayın sonuçları merakla bekleniyor.

TÜİK tarafından yakından takip edilen bir diğer araştırma konusu ise kredi kullanım oranları. 2020 yılı yılının ilk 5 ayında satılan 47 bin 163 konuttan 21 bin 550’sinin satışı yine ipotekli banka kredisi sayesinde gerçekleşmiştir.