Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satışları yüzde 34 arttı

Konut satışlarının artması sebebi ile Konutder Yönetim Kurulu Başkanı ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı, Z. Altan Elmas yaptığı açıklamada, “Vatandaşların kampanyalardan faydalanması ülke ve gayrimenkul sektörü için umut verici” olduğunu söyledi.

Türkiye’de 2019 yılı Mart ayı içerisinde toplam 105 bin 46 adet daire satışı yapıldı. Bu verilere göre 2019 yılı Şubat ayına göre Mart ayında daire satışlarında yüzde 34 oranında artış oldu. Kamu bankalarının yapmış olduğu faiz indirim ve sektör temsilcilerinin de bu faiz indirimi karşısında taşın altına elini sokmaları sonucunda yüzde 0.98 faiz oranı ile daire satış kampanyası başlatılmış oldu. Sonrasında ise konut kredisi faiz oranının ortalama yüzde 1.28’e indirilmesi sonucu durağan seyreden sektörü bir nebze de olsa canlılık kazandırmıştı.

Özel bankalar kamu bankaları gibi konut kredisi faiz oranlarını düşürmeli

Sıfır konut satışları 2019 yılı Şubat ayına göre yüzde 35 artmış ve toplam 44 bin 163 adet daire satışı gerçekleşmişti. İpotekli konut satışlarına bakıldığında ise 22 bin 762 adet daire satışı ile bir önceki aya göre yüzde 156 oranında artış oldu. Bu durumda daire satışlarında bir canlanmanın olduğu gözlenmiş oldu.  Elmas yaptığı açıklamada, kamu bankalarına ek olarak özel bankalarında konut kredisi faiz oranlarında indirimine gitmeleri durumunda konut satın almak isteyenlerin büyük oranda konuta yöneleceğini belirtti.

Yıl sonuna kadar yabancıya satışta 10 milyar doları yakalayabiliriz

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Elmas “2019 yılı Mart ayında daire satışı 2018 yılı Mart ayına göre yüzde 71 oranında artış ile toplam 3 bin 129 adet konut satışı yapılmıştı. 2018 yılında yabancıya konut satışında vatandaşlık imkânının 250 bin dolara indirilmesi ile sektördeki canlılık biraz daha artmıştı. Bu yıl yurtdışı tanıtım organizasyonlarına verilecek teşviklerle daha büyük bir ivme yakalayarak Türkiye’ye 10 milyar dolar civarında bir döviz girdisi kazandırabiliriz.” dedi.