Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Konut satışları yüzde 40 azaldı… Pandeminin etkisi yayılacak

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının ekonomideki etkisi sürüyor. Salgının etkilerinden nasibi alan sektörler arasında gayrimenkul sektörü de bulunuyor. Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, salgın sürecinde gayrimenkuldeki satışların yüzde 40 oranında azaldığını kaydetti. Mart ayındaki satışların büyük bir kısmının pandeminin Türkiye’ye girmesinden önce yapılan anlaşmayla gerçekleştiğini kaydeden Özelmacıklı ilk etki döneminin haziran ayına kadar süreceği öngörüsünde bulundu.

Genel Müdür Özelmacıklı “Ülkemizde yayınlanan ilan sayılarında şimdiden yüzde 10 bir düşüş yaşandı. Mart ayında yapılan satışların büyük bir kısmı, pandemi öncesi yapılan anlaşmaların işlemleri. Son günlerde birçok emlak işletmesi kapalı ve çevrim içi olarak hizmet vermeye çalışıyorlar. Bu ilk etki döneminin Haziran ayı başına kadar devam edebileceğini söylemek mümkün.” ifadelerini kullandı.

Virüs farklı zamanlarda etkileyecek

Mustafa Hakan Özelmacıklı, Kovid-19 salgınının konut türlerini farklı şekillerde etkileyeceğini öngördü.

Özelmacıklı “İlk etapta alışveriş merkezleri, oteller, yurtlar ve kongre merkezleri etkilenecek. Sonrasında ise özel okul, perakende, depolama ve ofis piyasalarında daralmalar yaşanacak. Konutta daralmanın biraz daha zamana yayılabileceğini düşünüyoruz. Lojistik ve endüstriyel piyasalarda ise büyümeye ihtiyaç duyulacak.” yorumunda bulundu.

Konutlarda yeni beklentiler oluşabilir

Kovid-19 salgınına karşı önlem olarak getirilen evden çalışma sisteminin alışkanlıkları değiştirebileceğini tahmin eden Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, süreç içerisinde konutlar için yeni alanlara ihtiyaç duyulmaya başlandığını kaydetti.

Genel Müdür Özelmacıklı, süreç sonrasında iş verenlerin daha küçük konutlara ihtiyaç duyabileceğini tahmin etti.

Genel Müdür Mustafa Hakan Özelmacık “Evden çalışmaya alışma sonrasında özellikle hizmet sektöründe işverenler daha küçük ofislerin kullanımını tercih edebilir gözüküyor. Özellikle çevrim içi toplantılara imkân tanıyan uygulamalar ile daha esnek ve kolay çalışma ortamları sağlanabilecek. Ortak çalışma alanlarında ise önemli ölçüde talep azalması bekleniyor. İnsanlar sosyal mesafe nedeni ile diğer kişiler ile temas kurmaktan ve yakın durmaktan mümkün olduğunca kaçınacaklar.” sözlerini kaydetti.