Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satışlarında 9 ayın zirvesi görüldü

Covid-19 salgını dünyayı durma noktasına getirmiştir. Bu yüzden çoğu sektörü de olumsuz etkilemiştir. Ancak normalleşme adımlarıyla birlikte sektörlerde de normalleşme süreci başlamıştır. Ayrıca konut satışlarında 9 ayın zirvesi görülmüştür. Bu artan konut satışları ev fiyatlarını nasıl etkileyeceği sektör temsilcileri tarafından açıklanmıştır.

Hürriyet’ten Gaye Kobal ve Barış Özkan’ın haberine göre Türkiye’de Haziran ayında 124.731 konut satılmıştır. Geçtiğimiz yılın Haziran ayına göre yüzde 29,1 azalış olsa da konut satışlarında 9 ayın zirvesi görülmüştür. Satış oranlarında İstanbul yüzde 19,2 ile en yüksek paya sahip olmuştur. Ayrıca ardından yüzde 9,9 ile Ankara, yüzde 5,6 ile İzmir gelmektedir. En az konut satışıyla Hakkari, Ardahan ve Bayburt olmuştur.

Normalleşmeyle Birlikte Satışlar Daha da Yükselecek

Emlak Danışmanlık Şirketi Türkiye Başkanı Gökhan Taş, Haziran’ın konut satışları konusunda muhteşem bir ay olduğunu açıklamıştır. Ayrıca Taş, “Mayıs ayının yarısı kapanmayla geçmesi ve bu ayda kapanan işlemlerin de Haziran’a yansıması iyi bir satış sonucuna sebep olmuştur. Ayrıca normalleşme süreci gayrimenkul satışlarını artıracaktır. Zira kapanma sürecinde gayrimenkulü görme ve çevreyi tanımada önemli ölçüde sıkıntılar yaşanmaktaydı. Artık bu tür problemler de ortadan kalkmıştır. Ayrıca bundan sonra insanlar fiyatların düşmeyeceğine ilişkin bir inanış edinmişlerdir. Bu inanış da satışların yükselmesini etkilemiştir.” ifadelerine yer vermiştir.

Konutlara Olan Talep Fiyatları da Yükseltti

Satışlardaki artış olmasıyla birlikte akıllara ‘Fiyatlara nasıl yansıyacak?’ sorusu gelmektedir. Bu durumla ilgili sektör temsilcileri açıklamalarda bulunmuştur. İSTEB Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan, normalleşme adımlarının satışları olumlu etkilediğini ve bir sürpriz olmadığı sürece böyle sürdürüleceğini dile getirmiştir. Böylece satışlardaki artışla birlikte fiyatlarda da artış görüleceğini ifade etmiştir. Gökhan Taş ise; “Konut fiyatlarında geçtiğimiz sene yaşanan artış yalnızca enflasyonu karşılamıştır. Geçtiğimiz seneden bu seneye kadar olan zamandaki artış ise enflasyonun biraz üzerinde görülmektedir. Fakat ilerleyen dönemlerde yeni konutlardaki arzla birlikte hem ikinci el hem de sıfır konutlarda fiyat artışı gözlemlenecektir.” şeklinde konuşmuştur.

İkinci El Konutlarda Fiyat Artışı Devam Edecek

Gökten Taş, sıfır konut arzının olmaması ve talebin karşılanmaması sebebiyle ikinci el konutlarda fiyatlarda yükseliş devam edeceğine değinmiştir. Ayrıca örnek olarak 10 bin TL üzerinden değerlendirme yapmıştır. “Şu anda 2 yıllık bir projeden alınan 10 bin TL’lik konut yeniden yapılsa yalnızca maliyeti 13 bin TL olmaktadır. Bu durumda satışı da 15 bin TL üzerinden yapılacaktır. Bu sebeple bu artış yükselmeye devam edecektir. Türkiye yılda asgari 500 bin sıfır konut ihtiyacının olduğu bir ülke durumundadır. Sıfır konutlarda bir arz bulunmamaktadır. Ayrıca ikinci el konutlarda da fiyatlarda azalma gören alıcılar, gayrimenkul ihtiyaçlarını ikinci el olarak gerçekleştirmektedirler.”

Yabancı Satışında da Artış Yaşanmıştır

Yabancılara yapılan satış ise geçtiğimiz yılın aynı dönemlerine göre artış yaşanmıştır. Yüzde 185,3 artarak 4 bin 748 olan konut satışında da ilk sırada İstanbul bulunmaktadır. Antalya, Ankara, Mersin ve Bursa da yabancılara konut satışında ilk sıralarda seyreden kentler arasında bulunmaktadır. Ülke uyruklarına göre ise en çok konut satışı Irak vatandaşlarına yapılmıştır.

Özcan, yabancı satışının Türkiye’de gayrimenkul piyasasında olduğu gibi genel ekonomi için de önemli olduğuna değinmiştir. Ayrıca “Gayrimenkul satışlarına karşı güvenin artmasıyla satışlar daha da yükselecek. Fakat bu durumla ilgili ciddi yapısal problemler bulunmaktadır. Emlakçılar haricinde turizm sektöründe otelcilik, fuarcılık, turistik eşya satıcılığı yapanlar da gayrimenkul satışı yapıyorlar. Ayrıca fahiş hizmet bedelleri alıyorlar. İnşaat firmaları da Türk müşteriye farklı fiyat, yabancı müşteriye farklı fiyat ile satış yaparak bu durumu desteklemektedirler.” şeklinde konuşmuştur.

Havaalanına Yakın Yerler Tercih Ediliyor

Özcan, Türkiye’de İstanbul, Ankara, Muğla, İzmir gibi kentlerde konut satışlarının ön planda olduğuna dikkat çekmiştir. Ayrıca “İstanbul’da ise havaalanlarına yakın ve fiyatı çok yüksek olmayan bölgeler tercih edilmektedir. Ancak tüketicinin gözünde marka bilinirliği olan firmaların yaptığı projeler de bölge ayırımı yapmadan talep görmektedir.”

“Konut tercihini İstanbul’dan yana kullanmayanlar çalıştıkları firmaların üretim alanlarına yönelmektedirler. Böylece Kocaeli’ye, Mersin’e, Eskişehir’e, Kütahya’ya, Konya’ya gidenler olmuştur. Bunun haricinde yine insanlar İstanbul’dan pek fazla kopamıyorlar. İstanbul’un uzak ilçelerine ya da İstanbul’a yakın iş bulabilecekleri şehirleri tercih etmektedirler.”

Ayrıca Gökhan Taş, İstanbul’dan Ege kıyılarına doğru ciddi oranda yönelimin olduğunu belirtmiştir. Taş, “Bu yönelimde salgın sürecinin rolü oldukça fazladır. Normalde kısıtlı olan yıllık izinlerinde yazlık bölgelere giden insanlar evden çalışmayla beraber Ege kıyılarını yalnızca yazlık değil, kışlık olarak da tercih etmeye başlamışlardır. İzmir ve Muğla da çok ciddi bir talep ve fiyat artışı görülmektedir.” açıklamalarında bulunmuştur.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…