Kategoriler
Emlak Haberleri Gündem

Konut satışlarında artış… Konut satış istatistikleri

Eylül ayına ilişkin konut satış istatistikleri açıklandı. Geçen yılın aynı dönemine göre konut satışlarında artış görüldü. İpotekli konut satış sayısındaki bu oran ise yüzde 410,2 olarak kaydedildi.

Eylül ayındaki konut satışı adedi, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,4 oranında arttı. DHA’nın aktardığı bilgilere göre 2019 yılının eylül ayında ülke genelinde 146 bin 903 adet konut satıldı. Konut satışlarında en büyük pay yüzde 15,8 oranıyla, yine İstanbul’un oldu.

Yılın dokuzuncu ayı içerisinde İstanbul’da 23 bin 265 adet konut satıldı. İstanbul’u konut satış rakamlarında Ankara takip etti. Ankara’da konut satışı yüzde 10,1 oranındaki payla 14 bin 306 adet olarak gerçekleşti. Ankara’yı ise yüzde 6 oranındaki payla İzmir izledi. İzmir’de eylül ayı içerisinde 8 bin 830 adet konut satıldı.

Toplam konut satışının en düşük olduğu iller

Eylül ayına ilişkin konut satış istatistikleri verilerine göre eylül ayında Hakkari ve Ardahan’da 19 adet konut satıldı. Bu şehirleri eylül ayı içinde 75 adet konut satan Şırnak izledi.

Eylül ayına ilişkin ipotekli konut satışları

İpotekli konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payı yüzde 39,4 oranında olurken ipotekli konut satışı bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 410,2 oranında yükseldi. İpotekli konut satış adedi, ülke genelinde, bu yılın eylül ayında 57 bin 811 adet olarak gerçekleşirken İstanbul’da 8 bin 719 adet konut satışı gerçekleşti. İpotekli konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payının en yüksek olduğu il 2019 Eylül’de Artvin oldu. Artvin’deki ipotekli konut satış rakamının toplam konut satış rakamına oranı ise yüzde 60,01 oldu.

90 bine yakın konut el değiştirdi

Eylül ayına ilişkin konut satış istatistikleri verilerine göre; diğer konut satışları kategorisindeki satışlar 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 23,2 oranındaki düşüşle 89 bin 92 adet olarak kayda geçti. Bu kategoride yer alan İstanbul, en büyük paya sahip oldu. Yüzde 16,3 oranındaki payla İstanbul’da diğer konut satışları kategorisindeki adet 14 bin 546’ya ulaştı. İstanbul’da diğer konut satışları kategorisindeki pay, toplam konut satışları içinde yüzde 62,5 oranıyla kaydedildi. Ankara, bu kategoride 7 bin 818 adet konut satışı ile ikinci sırada yer aldı. Ankara’yı İzmir takip etti. Diğer konut satışları kategorisindeki satışlarda yine Ardahan sonuncu oldu.