Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satışlarında düşüş devam ediyor

Faiz oranlarının yüksek olması inşaat sektörünü direkt etkiliyor. Faiz oranlarının yüzde 1’in altına düştüğünde sektörde canlanmalar yaşanırken, yüzde 1’in üzerine çıktığında ise düşüş oluyor. Türkiye genelinde konut satışları 2021 yılı Şubat ayında, 2020 yılı Şubat ayına göre yüzde 31.6 azaldı. Bu azalma  ile satışlar toplamda 81 bin 222 oldu. Konu ile ilgili Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan açıklamalarda bulundu.

Konut kredileri yüksek

Konut satışlarında meydana gelen düşüş hakkında bilgi veren Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan “Geçtiğimiz ay yüzde 37,9 azalarak 70 bin 587 olan konut satışları, Şubat ayında da devam etti. 2021 yılı Şubat ayında yüzde 31,6 düşüş yaşandı. Özellikle konut kredisi faiz oranları yüksek olması sebebi ile ipotekli konut satışları 2020 yılının Şubat ayına göre yüzde 66.5 azalış gösterdi. Toplam konut satışları içinde ipotekli konut satışlarının payı sadece yüzde 18.1 olarak gerçekleşti. Konut satışlarında 2. el satışların payı ise yüzde 70’e yaklaştı” dedi.

Yatırımcı için cazip değil

Konut kredisi faiz oranları aylık yüzde 1.40 seviyesine kadar yükseldi. Bu konuya da dikkat çeken Hakan Akdoğan “Bankalar arasında farklılık göstermekle birlikte, 100 bin TL konut kredisi için aylık ödemeler 10 yıllık vadede 1.725 TL, 5 yıllık vadede ise 2.474 TL seviyesinde. Özellikle faiz oranlarının yüksek olması şu anda gayrimenkulü yatırımcı için cazip kılmıyor” diye konuştu.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…