Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satışlarında faiz indirimi vatandaşın cebine yansımalı

TÜİK verilerine göre Türkiye’de konut satışları Ekim 2021’de 2020’nin aynı ayına göre yüzde 14,9 artmıştır. Böylece satışlar 137.401 oldu. Konut satışlarında İstanbul 26.041 konut satışı ve yüzde 19,0 ile en yüksek paya sahip olmuştur. Ardından İstanbul’u 13.466 konut satışı ve yüzde 9,8 pay ile Ankara takip etmektedir.

Fırat Life Style’ın COO’su Ahmet Fırat, yurt içinde özellikle Ankara’da ve yurt dışında da markalı konut projelerine imza atmıştır. Fırat konuyla ilgili olarak; “İnşaat ve gayrimenkul sektörü açısından 2021 yılı için küresel olarak değerlendirme yapalım. Bu değerlendirmelerde dikkat çeken en önemli unsurun hala salgın sürecinden kaynaklı etkenler olduğunu görmekteyiz. Bu nedenle, vatandaşlar değişen tüketici ihtiyaçları, kapanmalardan dolayı evde daha sık vakit geçirme mecburiyetinde kalmıştır. İkinci bir unsur olarak, yılın ilk çeyreğinde artışa geçen konut faizleri, inşaat sektörünü adeta vardavelası olmayan bir tekneye çevirmiştir.” değerlendirmelerde bulunmuştur.

“İnşaat maliyetleri artarken vatandaşın alım gücü göz ardı edilmemeli”

TÜİK raporlarına göre inşaat maliyet endeksinin, Eylül 2021 tarihinde Ağustos ayına göre yüzde 0,25 artmıştır. Ayrıca 2020 yılının aynı ayına göre ise yüzde 39,54 artmıştır. Konuyla ilgili olarak Fırat, “İnşaat sektörü için ayakta ve dengede kalmak oldukça güç durumdadır. Ancak buna rağmen öncelik her zaman vatandaşın beklentisini karşılamak yönünde olmalıdır. Devletimiz özellikle Covid-19 salgınının ilk zamanlarında vatandaşı düşünerek konutta faiz indirimine gitmiştir. Fakat bazı müteahhitler bu durumu fırsata çevirerek konut fiyatlarına anında zam yapmışlardır. Bu noktada özellikle konut üreticileri açısından vatandaşı konut sahibi yapmak birinci öncelik olmalıdır. Maliyetlerden taviz vermek gerekse dahi bu öncelik vatandaşa verilmelidir.” şeklinde konuşmuştur.

Fırat Life Style COO’su Ahmet Fırat; “Ekim ayı sonunda kamu bankalarının uygulamış olduğu yeni bir faiz indirimi açıklanmıştı. Bu doğrultuda ticaret ve konut kredi faizlerinde ürün ve vadeye göre 200 baz puana kadar indirimler yapılmıştır. Biz de firma olarak bu karar açıklanır açıklanmaz, halihazırda o hafta içerisinde önceden krediyle satışını yaptığımız konutlar için dahi faiz indiriminde belirlenen son rakamları baz aldık. Nakit problemi olan ve konut alacak vatandaşlar doğal olarak kredilere yönelmekteler. Bu noktada sektörü daha da büyütmek için bu tarz olumlu adımlar atmak gerekmektedir. Ayrıca kullanıcıların güvenini kazanıyor olmak çok daha önemli bir kriterdir.” şeklinde ifade etmiştir.

“Ankara’da konut sektörü büyümeye devam ediyor”

Fırat; “Tüik verilerine göre Eylül 2021’de Ağustos’a göre malzeme endeksi de yüzde 0,41 oranında artış göstermiştir. İşçilik endeksi ise yüzde 0,18 oranında azalmıştır. Üstelik 2020’nin aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 47,44 oranında artmıştır. İşçilik endeksi ise yüzde 22,25 artış göstermiştir. Konut fiyatları da bu doğrultuda zamlanmıştır. Böylece satışlarda da 2021’in ocak-ekim döneminde 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 15,2 azalış yaşanmıştır. Bu durumda Türkiye genelinde toplamda 1 milyon 86 bin 539 olarak gerçekleşmektedir.” şeklinde belirtmiştir.

Türkiye’nin şehirler bazında en çok ikinci konut satışı Ankara’da yapılmıştır. Fırat Life Style’ın COO’su Ahmet Fırat, 2005 yılından bu yana markalı inşaat projelerine imza atmıştır. Fırat; “Firmamız, her zaman bir adım ötesini görerek önlem ve aksiyon almaktadır. Bu noktada 2022 yılını daha olumlu verilerle karşılamayı umut ediyoruz. Yakın zamanda gerçekleşen faiz indirimi, gayrimenkul veya konut satış sektörünü hareketlendirecektir. Mevduat faizlerindeki skalanın seyrindeki düşüş, bugün olduğu gibi, 2022’de de gayrimenkul piyasasını olumlu yönde etkileyecektir. Ankara’da da konut sektörü genel olarak büyüme arz etmektedir. Biz de 2021’de Fırat Life Style ailesi olarak, konuyu gündemimize erken vakitte almaktayız. Böylece problem ihtiva eden bu konulara yönelik ar-ge çalışmaları yapmaktayız. Sonuç olarak Velux Ankara projemiz de; inşa süreciyle paralel giden satış grafiği ile arzu ettiğimiz gidişatın göstergesi niteliğindedir.” açıklamalarını yapmıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…