Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satışlarında ivmeler bekleniyor

Türkiye İstatistik Kurumuna göre mayıs ayındaki verilerin açıklanması üzerine Türkiye genelindeki konut satışlarında ivmeler hakkında değerlendirmeyi gayrimenkul yönetim kurulu başkanı olan Şükrü Başyazıcıoğlu yapmıştır. Türkiye’deki konut satışları mayıs ayında 12 ayın en düşük seviyesine görmüştür. Bu nedenle yılın ikinci yarısı itibariyle konut satışlarını yukarı yönlü bir ivme beklendiğini açıklamıştır. Yatırımcıların bekleyişini de kademeli düşüşe sebep olduğunu ifade etmiştir. Geçen yılın temmuz ayında kredi faiz ve kampanyaları ile birlikte satışlar 229 bine ulaştığı bilinmektedir.

Konut Satış Oranlarında Artışlar ve Düşüşler

Pandeminin de uzaması ve belirsizliklerle beraber tedbirli olmak isteyen yatırımcıların bekleyişi bu kademede düşüşe sebep olmuştur. 2021 yılının ilk aylarında düşük kalan konut satışları mart ayında 100 bin bandını aşarak sektör için bir umut olmaktadır. Nisan’da 95 bine düşen bu konut satışları ile birlikte tekrar düşüşe geçileceği sinyalleri verilmiştir. Mayıs rakamları ile birlikte sinyallerin doğru olduğu görülmektedir. En küçük konut satışları ve verileri beraberinde getirmiştir. Yılın ikinci yarısı itibariyle ise konut satışlarında yüksek yönlü birikim beklendiğini açıklamışlardır. Bu şekilde konut satışlarındaki oranların güncel olarak ay ay arttığı ve azaldığı görülmektedir. Açıklamalar gerçekleştirilerek veriler ortaya konulur ve bunun üzerinden ileriki aylar için tahminler yapılmaktadır.

Konut Satışlarında İvmeler ve Yabancıların Konut Talepleri

Yabancıların konut satış oranlarını değerlendirilen Şükrü Başyazıcıoğlu bu konu hakkında bir açıklama gerçekleştirmiştir. Yabancılara yapılan bu konut satışlarında bir önceki yılın ayına göre yüzde 6,5 oranında arttığı bilinmektedir. Bu artışa bakılacak olursak 1776 konut satışı gerçekleşmiştir. Geçen yıla göre yüksek olsa bile nisan ayı rakamlarının altındadır. Geçen yıla göre bu yükselişin en önemli nedeni döviz kurlarında yaşanan artış gösterebilmektedir. Bu kurdaki dalgalanmalar sonucunda yabancıya daha cazip gelerek yerli yatırımcılar için zorlayıcı olmuştur. Yüksek faiz ortamı ve maliyetlerindeki artışın da fiyatlara yansıması tüketicileri etkilemektedir. Bu nedenle bu yatırımcılar daha çok yabancılar tarafından yapılmaktadır.

Konut satışlarında ay artışın veya düşmüşsün olduğu görülmektedir. Bu yılın ikinci yarısında yüksek bir ivme beklendiği Şükrü Başazıcıoğlu tarafından açıklanmıştır. Aynı zamanda detaylı ve güncel olarak takip etmek mümkündür.

Daha fazla güncel haberi için tıklayınız…

Exit mobile version